Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot njegovatelj može podići čovjeka
Članak
Objavljeno: 27.02.2015. 14:03

Robear 

VIDEO: Robot njegovatelj može podići čovjeka

Novi japanski robot namijenjen je starim, bolesnim i nepokretnim osobama.

VIDEO: Robot njegovatelj može podići čovjeka

Japanski istraživački institut RIKEN predstavio je svojeg novog robota pod nazivom Robear, koji predstavlja treću inačicu njihovog robotiziranog njegovatelja za stare, bolesne i nepokretne osobe. Zahvaljujući svojim senzorima i aktuatorima, robot je između ostaloga u stanju nježno podići čovjeka iz kreveta, premjestiti ga na invalidska kolica ili odnijeti na neko drugo mjesto.

U svojem priopćenju RIKEN navodi da aktuatorske jedinice posjeduju vrlo nizak omjer prijenosa, pa se zglobovi robota mogu kretati brzo i precizno, te posjeduju takozvani "backdrivability", odnosno povratni osjećaj sile kojom se izvode određene radnje, što omogućuje vrlo precizne  i nježne zahvate i eliminira mogućnost povreda. 

U robota su ugradili tri vrste senzora, uključujući senzore okretnog momenta, te taktilne senzore napravljene od gume, a ruke robota posjeduju debelu gumenu "kožu" kako bi bile čim nježnije.

RIKEN vjeruje kako će njihov robot pomoći nepokretnim i teško pokretnim osobama, posebice onima starije životne dobi, da povrate dio neovisnosti i dobiju mogućnost kretanja svojim domom bez pomoći ljudskih njegovatelja. Što se dizajna tiče, "robot medvjed" je izrađen u tipičnom japanskom stilu, te djeluje pomalo smiješno, no možda je i to napravljeno namjerno kako bi bio simpatičniji osobama za koje će se brinuti. 

Izvor: RIKEN

Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot RIKEN Robear njegovatelj
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->