Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prvi 3D printani motocikl
Članak
Objavljeno: 28.01.2019. 10:53

Nera 

VIDEO: Prvi 3D printani motocikl

Njemačka tvrtka je 3D printerom izradila gotovo sve dijelove motocikla, uključujući elektroniku.

VIDEO: Prvi 3D printani motocikl

U posljednje vrijeme u tehnološkom svijetu sve se više koristi izraz Industrija 5.0, koji uključuje nove generacije AI-a, robota i tehnologija 3D printanja. Njemačka tvrtka BigRep odlučila je demonstrirati što se danas sve može proizvesti tehnologijom 3D printanja, pa je izradila prototip električnog motocikla pod nazivom Nera. Gotovo svi dijelovi motocikla su izrađeni 3D printanjem, uključujući električni motor, elektroniku, kotače, ram, šasiju, branike, svjetla i električne komponente.

NERA E Motorcycle Berlin Reichstag.jpg.foto.rmedium

Motocikl berlinske tvrtke djeluje poput kombinacije skutera i manjeg sportskog motocikla, a težak je samo 60 kg, dok istovremeno sadrži brojne futurističke komponente. Kao prvo, gume su bez zračnica i imaju strukturu saća, što znači da se ne trebaju pumpati, a istovremeno mogu zadovoljiti sve uvjete cestovne vožnje. Nadalje, tu je programibilna LED rasvjeta koja služi za osvjetljavanje, ali može i prikazivati poruke, dok je sjedalo prilagodljivo do te mjere da se može personalizirati prema fizičkim značajkama vozača, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U ovom trenutku BigRep još nema konkretnih planova za komercijalizaciju ovog motocikla jer mu samo služi za demonstraciju svoje tehnologije 3D printanja, no spreman je surađivati na serijskoj proizvodnji ukoliko se pojavi zainteresirani partner koji bi ga želio dovesti na ceste.

Iz tog razloga BigRep o Nera motociklu ne iznosi nikakve podatke o specifikacijama poput maksimalne brzine, snage motora i trajnosti baterija, jer mu je jedino važno bilo prezentirati što je sve na njemu moguće proizvesti 3D printanjem.Vezani sadržaji
Ključne riječi motocikl 3D printanje BigRep Nera
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->