Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot se sam uspravlja pomoću neuralne mreže
Članak
Objavljeno: 19.01.2019. 15:11

ANYmal 

VIDEO: Robot se sam uspravlja pomoću neuralne mreže

Robot pas švicarskih znanstvenika naučio je nove trikove pomoću neuralnih mreža i strojnog učenja.

VIDEO: Robot se sam uspravlja pomoću neuralne mreže

Znanstvenici laboratorija za robotiku Robotic Systems Lab sa švicarskog sveučilišta ETH Zurich izradili su robota "psa" pod nazivom ANYmal koji podsjeća na četveronožne robote Boston Dynamicsa, no kako bi mu dali dodatnu dozu spretnosti omogućili su mu da sam uči kako se kretati brže, biti stabilniji i dizati se u slučaju pada ili prevrtanja.

Za takvu vrstu programiranja obično se koriste simulacije koje su jeftine i sigurne, no ne mogu precizno omogućiti dinamiku kompleksnim robotima. Umjesto toga švicarski znanstvenici su robota opremili sustavom neuralnih mreža koje robotu omogućuju da znatno brže uči i brže se prilagođava svim nepredviđenim situacijama s kojima može biti suočen, kao što možete vidjeti u ovom videu

Pored toga robot koristi i metodu strojnog učenja pod nazivom "reinforcement learning", koja mu omogućuje da uči sustavom pokušaja i pogrešaka, odnosno da izvodi serije zadaća sve dok ne nauči kako ih riješiti. Znanstvenici kažu da se njihova metoda može primijeniti i na sve druge robotske platforme, odnosno da nije vezana isključivo uz ANYmal robota.

Čitav znanstveni rad o ovoj metodi učenja robota možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->