Nalazite se
  • Pop Tech
  • Ostale su nam samo 2 minute do propasti
Članak
Objavljeno: 26.01.2019. 12:48

Doomsday clock 

Ostale su nam samo 2 minute do propasti

Znanstvenici koji održavaju sat sudnjeg dana pomaknuli kazaljke na 2 minute do 12.

Ostale su nam samo 2 minute do propasti

Sat sudnjeg dana ili "doomsday clock" služi kao metafora za globalnu apokalipsu, a postavili su ga 1947. godine članovi magazina The Bulletin of the Atomic Scientists, kojeg su osnovali sudionici Manhattan Projecta, odnosno ekipa koja je proizvela prvu atomsku bombu. Ideja je bila da se svaki razvoj nuklearnog oružja prenosi na sat, odnosno da se kazaljke približavaju broju 12 (ili ponoći), ovisno o tome koliko se blizu svijet nalazi od opće nuklearne kataklizme.

Od tada do danas u "održavanje" sata sudnjeg dana su se uključili brojni znanstvenici koji osim nuklearnog oružja prate i druge opasnosti po naš planet, uključujući globalno zagrijavanje, klimatske promjene i zagađenja. U siječnju ove godine sat je pomaknut na samo dvije minute do ponoći, jer znanstvenici kažu da nam je upravo toliko vremena ostalo ako se želimo spasiti kataklizme i ukoliko ne poduzmemo nešto za spas planeta prije nego sat otkuca 12 sati.

Posljednji puta kazaljke su bile na dvije minute do ponoći 1953. godine, kada je u SAD-u vladala najveća panika od nuklearnog rata, iako mnogi smatraju da smo najbliže propasti bili 1962. u vrijeme kubanske krize, kada je prst američkog predsjednika već bio na prekidaču za lansiranje projektila.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->