Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: McLarenova budućnost Formule 1 2050
Članak
Objavljeno: 26.01.2019. 11:20

MCLExtreme 

VIDEO: McLarenova budućnost Formule 1 2050

Vozač će imati pomoć umjetne inteligencije, a gume na automobilu će se same popravljati.

VIDEO: McLarenova budućnost Formule 1 2050

McLaren nam je otkrio svoju viziju natjecanja Formule 1 za 2050. godinu, odnosno koncept pod nazivom MCLExtreme kojeg je razvio tim sestrinske tvrtke McLaren Applied Technologies (MAT).

DxmPivjX4AEQau1

McLarenovi dizajneri u konceptu predstavljaju izgled budućih bolida koji će juriti brzinama od 500 km/h, staza koje će imati ekstremne razlike u visinama i lude zavoje, stadiona na kojima će se utrke održavati te AI sustava s kojim će vozači biti u stalnoj komunikaciji i koji će biti od pomoći pri upravljanju, ali neće zamijeniti vozača, kako bi za uspjeh u utrku od velike važnosti i dalje bio ljudski faktor vozačke vještine. McLaren kaže da će se vozač "priključiti" na bolid i postati središnji živčani sustav vozila, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Točnije rečeno, MAT-ovci tvrde da će vozači biti povezani na AI simbiotičkim linkom na šljem i senzore unutar odijela. AI sustav će učiti i predviđati vozačeve odluke i prepoznavati njegovo emotivno stanje.

DxmtiXqX0AEp8xP

Bolid budućnosti imat će prednji električni pogon kojem će energiju pružati zamjenjiva savitljiva baterija uklopljena u aerodinamičnu šasiju, a bočni "podovi" će se širiti i skupljati poput škrga morskog psa ovisno o povećanju ili smanjenju brzine kako bi se zadržala stabilnost pri ulasku u sporije dijelove staza ili zavoje. Među zanimljivostima ističu i gume koje će imati mogućnost samo popravljanja i samoobnavljanja, pa se neće trebati zamjenjivati jer nikada neće biti istrošene, ili kako to volimo reći "ćelave".

Dxmen3jWsAAyxmH

Kako bi utrke bile dodatno zanimljive za publiku, McLaren je redizajnirao i stadione koji će sadržavati prozirne krovove i prilagodljive staze ovisno o vremenskim uvjetima.

McLaren smatra da će se utrke Formule 1 i 2050. godine održavati na tlu, odnosno da se neće preseliti u zrak u obliku letećih bolida.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->