Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Budisti se mole Bogu robotu
Članak
Objavljeno: 03.03.2019. 10:59

AI božanstvo 

VIDEO: Budisti se mole Bogu robotu

U jednom japanskom hramu u Kyotu robot podučava ljude budističkim učenjima. 

VIDEO: Budisti se mole Bogu robotu

U suradnji Kodaiji zen hrama u Kyotu i Laboratorija za inteligentnu robotiku na Sveučilištu Osaka kojeg vodi čuveni profesor Hiroshi Ishiguro, s kojim smo i sami imali priliku porazgovarati prije nekoliko godina u Rijeci, izrađen je robot pod nazivom Android Kannon, čiji razvoj je koštao 909.090 dolara. Robot otjelovljuje božanstvo milosrđa Kannon i predstavlja najnoviju nadogradnju čuvenog hrama koji je izradila supruga generala Toyotomija Hideyoshija u 16. stoljeću nakon njegove pogibije.

Uloga robota će biti podučavanje ljudi budističkim učenjima i vrijednostima, a budistički svećenici su jako zadovoljni njegovima izvedbama te su mu se već počeli klanjati kao pravom božanstvu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Budistički svećenik Tensho Goto povodom ovoga je izjavio kako se budizam raširio svijetom zahvaljujući slikama i kipovima Bude, pa vjeruje da će Android Kannon pomoći da budistička učenja dopru do srca današnjih ljudi.

Prema budističkim vjerovanjima Kannon božanstvo može zauzimati razne forme i transformirati se u bilo koga s ciljem pomaganja ljudima, pa je stoga i ovaj robot visine 195 cm i težine od 60 kg jedna o njegovih mogućih formi.

Robot posjeduje kameru ugrađenu u lijevo oko i u stanju je pokretati glavu, ruke i torzo te uspostavljati s ljudima kontakt očima, a osnovna namjena mu je poučavati jedan od najsvetijih budističkih tekstova, Sutru srca.  

Robot će poučavati budizam na japanskom jeziku, no na zaslonu pokraj njega moći će se vidjeti prijevod na kineski i engleski jezik, kako bi i turisti koji posjećuju hram bili upoznati s njegovim učenjem.

Netko bi sada mogao reći da je ovime možda razriješeno staro filozofsko pitanje je li bog stvorio čovjeka ili čovjek boga?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->