Nalazite se
  • Pop Tech
  • Hiperautomobil u kojem je smartfon dio upravljačke ploče
Članak
Objavljeno: 06.03.2019. 10:21

Geneva Motor Show 2019 

Hiperautomobil u kojem je smartfon dio upravljačke ploče

Aston Martin je predstavio dizajnerski koncept svoje treće generacije hiperautomobila.

Hiperautomobil u kojem je smartfon dio upravljačke ploče

Za razliku od potpuno električnih hiperautomobila poput Rimac C_Two i Pininfarina Battista jurilica, Aston Martin je na Geneva Motor Showu predstavio vozilo s hibridnim benzin/struja motorom pod nazivom AM-RB 003.

Nova luksuzna jurilica dolazi s Aston Martinovim hibridnim turbo V6 motorom, a u dizajnu se koristila RBAT-ova tehnologija (Red Bull Advanced Technologies) i simulacijski sustav iz Formule 1.

AM-RB_003-07-jpg

O tehničkim detaljima, snazi motora, obrtnom momentu i brzini Aston Martin nije objavio nikakve informacije, pa se predstavljanje svodi gotovo isključivo na dizajnerska i tehnološka rješenja među kojima ističu aerodinamičnost koja povećava "downforce" i drži auto bolje na cesti te sposobnost "morfiranja" koja se temelji na tehnologiji iduće generacije zrakoplova.

Prema onome što znamo o toj tehnologiji, to bi trebalo značiti da će aeroprofil stražnjeg dijela ili "repa" vozila imati mogućnost izvijanja i savijanja, kako bi se postigla još bolja aerodinamika, slično kao što će funkcionirati krila budućih zrakoplova koja više neće imati klasične "flapsove", već savitljive dijelove.

AM-RB_003-04-jpg

Ta tehnologija pod nazivom FlexFoil koju je razvila tvrtka FlexSys, prošla je zahtjevna testiranja NASA-e, a Aston Martin će biti prvi koji će ju ugraditi u neki proizvod automobilističke industrije.

Sustav će omogućivati promjenu "downforcea" bez mijenjanja fizičkog kuta čitavog elementa, što će poboljšati učinkovitost i smanjiti buku vjetra, turbulencije i trenje.

AM-RB_003-02-jpg

Nama je posebno zanimljiva integracija pametnog telefona u upravljačku ploču koji će imati ulogu "infotainment" sustava, što djeluje pomalo neobično obzirom na ostatak auta koji je prepun visoke tehnologije, ali Aston Martinu se očito učinilo fora ubaciti gadget koji svi nosimo u džepu. Osim što će služiti za mijenjanje pjesama i javljanje na pozive, telefon će pratiti i vitalne znakove vozača. 

Tvrtka navodi da će tehničke specifikacije otkrivati tijekom daljeg razvoja automobila, a mi vjerujemo da bi se ovaj auto uskoro mogao naći u nekom novom James Bond filmu, samo će onda vjerojatno dobiti oznaku AM-RB 007.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam