Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Naljepnice i gamepad za hakiranje Tesla autopilota
Članak
Objavljeno: 13.04.2019. 13:18

Keen Security Lab 

VIDEO: Naljepnice i gamepad za hakiranje Tesla autopilota

Istraživači ukazali na jednostavni način zbunjivanja autopilota u Teslinom autu.

VIDEO: Naljepnice i gamepad za hakiranje Tesla autopilota

Današnji napredni sustavi asistencije u vožnji (ADAS) sadrže napredne tehnologije koje bi nam trebale uvijek pružati maksimalnu sigurnost u vožnji. Najnovija studija koju je proveo Tencentov Keen Security Lab, ukazuje da se te sustave može zavarati i zbuniti na neočekivano jednostavne načine, što govori da su još uvijek daleko od savršenstva.

Istraživači Keen Security Laba uspjeli su zbuniti sustav autopilota u Tesli, običnim naljepnicama koje su postavili na cesti, čime je potpuno prevaren sustav za praćenje linija na prometnici.

Auto je naljepnice detektirao kao dio linije na cesti, pa je krenuo u njihovom smjeru, potpuno izgubivši pravac kretanja, što ukazuje da bi u stvarnom prometu mogao izazvati fatalnu nesreću ulaskom u susjedni prometni trak. Pored toga, istraživači su demonstrirali kako zbunit sustav da pomisli da vani pada kiša, pa uključuje brisače, a u trećem testu su pokazali kako se hakiranjem može preuzeti kontrola nad vozilom i njime upravljati gamepadom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Istraživači kažu da ovo nije ograničeno na Teslin sustav autopilota, već su takvim i sličnim bugovima podložni svi ADAS sustavi koji se već nalaze na tržištu, pa upozoravaju vozače da u svakom trenutku vožnje budu koncentrirani i spremni preuzeti punu kontrolu nad vozilom čim primijete da se autopilot ponaša sumnjivo.

Čitavu studiju možete pronaći na ovoj poveznici



Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam




   

*/-->