Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Švicarska baterija za 1000 km vožnje autom
Članak
Objavljeno: 05.04.2019. 15:13

Innolith 

VIDEO: Švicarska baterija za 1000 km vožnje autom

Nove baterije bi električnim autima trebale pružiti značajno veću autonomiju.

VIDEO: Švicarska baterija za 1000 km vožnje autom

Švicarski startup Innolith tvrdi da je napravio veliki iskorak u proizvodnji litij-ionskih baterija visoke gustoće.

Tvrtka kaže da je proizvela prvu punjivu bateriju od 1000 Wh/kg (oznaka vatsati po kg se koristi za opisivanje gustoće energije u baterijama). Za usporedbu, baterije koje koristi Tesla u svojem Model 3 autu, koje su sastavljene od 2170 ćelija imaju energetsku gustoću od 250 Wh/kg, a Musk je svojevremeno izjavio da će uskoro proizvoditi baterije od 330 Wh/kg.  

Ukoliko Innolith govori istinu, ovo će doista predstavljati veliki iskorak, jer bi baterija od 1000 Wh/kg mogla omogućiti električnim automobilima čak 1000 km vožnje s jednim punjenjem, dok najjače Panasonicove baterije u Teslinim automobilima omogućuju oko 500 km autonomije.

Innolith u litij-ionskim baterijama koristi tekuće elektrolite, no u njima je organska elektrolitska otopina zamijenjena anorganskom supstancom koja je značajno stabilnija i manje zapaljiva, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nove baterije će stići na tržište nakon pilot projekta koji će se provoditi u Njemačkoj, a do komercijalizacije tehnologije će proteći između 3 i 5 godina, što znači da bi se u električnim automobilima koje ćete moći kupiti pojaviti najranije 2022. godine

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam