Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot košarkaš nikada ne promašuje trice
Članak
Objavljeno: 10.04.2019. 13:29

Cue 3 

VIDEO: Robot košarkaš nikada ne promašuje trice

Toyotin robot visine od 210 cm pobjeđuje košarkaše u slobodnim bacanjima i tricama.

VIDEO: Robot košarkaš nikada ne promašuje trice

Yudai Baba, profesionalni košarkaš koji će na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine braniti boje Japana i njegovi kolege iz reprezentacije, izgubili su uvjerljivo u košarkaškom natjecanju u tricama i slobodnim bacanjima protiv najneobičnijeg protivnika kojeg su ikada imali.

Igrač koji ih je pobijedio bio je Cue 3, treća inačica košarkaškog robota kojeg je proizvela Toyota. On je u stanju detektirati lokaciju koša korištenjem senzora i AI sustava računalnog vida te prilagoditi motore u svojim rukama i koljenima kako bi izbacio loptu idealnom brzinom i pod idealnim kutom te pogodio koš gotovo svaki puta, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Poznati proizvođač automobila sve više se bavi razvojem robota raznih namjena, koji su u stanju uspješno zamijeniti ljude u raznim poslovima, pa mogu recimo brati voće, dostavljati robu, raditi u tvornicama i skladištima, surađivati s ljudima na siguran način, a njihovu spretnost često promoviraju pomoću ovakvih demonstracija koje ukazuju na odličan računalni vid, motoriku, snalaženje u prostoru i općenitu percepciju okoliša u kojem se nalaze.

Dobra stvar po Yudai Babu i NBA košarkaše je u tome što Cue 3 za sada još ne može biti kompletan igrač, pa recimo nije u stanju driblati i zakucavati, no Toyotin inženjer Tomohiro Nomi kaže da i to možemo očekivati kroz nekih 20 godina. Možda bi posrnula hrvatska košarkaška repka trebala angažirati jednog?   

Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot Košarka Toyota Cue 3
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam