Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: NASA proizvela auto za savršeno parkiranje
Članak
Objavljeno: 16.04.2015. 16:55

MRV 

VIDEO: NASA proizvela auto za savršeno parkiranje

Svakim kotačem ovog vozila može se nezavisno upravljati, a zakreću se za 180 stupnjeva.

VIDEO: NASA proizvela auto za savršeno parkiranje

NASA-in laboratorij u Svemirskom centru Johnson (JSC), već desetljećima proizvodi robotizirane rovere i druga vozila namijenjena vožnji na vanzemaljskim svemirskim tijelima poput Mjeseca i Marsa, no nedavno su odlučili svoju tehnologiju spustiti na Zemlju, pa je isti tim koji vozi Curiositya na Marsu, sada napravio automobil koji ima vrlo zanimljive i korisne značajke kakve si je svaki vozač barem jednom poželio.

Ovaj buggy s tipičnim NASA-inim imenom MRV (Modular Robotic Vehicle), nema klasično mehaničku povezanost između pogona, upravljanja i kočenja, već se vozač u potpunosti mora oslanjati na konvertiranje svojih komandi u električne signale koji se potom prenose motorima vozila.

Kao primjer navode da se okretanje upravljača bilježi senzorima, te šalje računalima na stražnjoj strani vozila, koja potom signal pretvaraju u instrukcije motorima na jedan ili sva četiri kotača koji se mogu zasebno okretati, ali i zakretati za 180 stupnjeva, što će vam omogućiti da se između ostaloga savršeno parkirate, te "driftate" poput svjetskog prvaka. Jedan od članova tima koji je prvi puta isprobao vožnju MRV-om, rekao je da ga ona podsjeća na vožnju na ledu uz potpunu kontrolu, pa smatra da bi ova tehnologija bila savršena za terenska vozila svih namjena, mada bi je bilo lijepo imati i u osobnom automobilu kojim idete na posao.

Kako bi MRV-u bila omogućena takve spretnost i pokretljivost, NASA-ina svemirska tehnologija uključuje električni pogon, te četiri nezavisna modula za kotače koje nazivaju "e-corners". Svaki taj "e-corner" modul sastoji se od vlastitog ovjesa, osovine, nosača, te motora koji je čitav ugrađen u svaki pojedinačni kotač, kao i kočnički sustav upravljan motorom.

Kao što smo rekli, zahvaljujući ovom sustavu, svaki se kotač može zakretati za ±180 stupnjeva oko svoje osovine. NASA je napravila i nekoliko modova vožnje, pa možete upravljati prednjim kotačima, dok stražnji ostaju u klasičnom položaju kao u normalnom autu, ili koristiti neki od modova koji će vam omogućiti razne "nemoguće" vrste vožnje, uključujući i potpuno bočnu vožnju sa sva četriri kotača, koja će vam omogućiti da se uvalite u parking čak i ako su vam ostavili samo milimetar prostora. 

Kao dodatak svemu ovome, MRV posjeduje i mod vožnje pomoću daljinskog upravljača, što omogućuje da njime upravlja operater kao roverom na Marsu, a NASA taj sustav namjerava još oplemeniti i sustavom za autonommnu vožnju.  

Mada NASA za sada još nema namjeru proizvoditi osobne automobile, kaže da će osim za potrebe vožnje na Mjesecu, Marsu i asteroidima, ova tehnologija donijeti platformu koja će zasigurno utjecati i na razvoj naših limenih ljubimaca u budućnosti. 

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA JSC auto MRV
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->