Nalazite se
  • Pop Tech
  • Prvi megavatni električni automobil
Članak
Objavljeno: 12.04.2015. 12:24

eO PP03 

Prvi megavatni električni automobil

Latvijski električni trkaći auto će ove godine sudjelovati na Pikes Peak brdskoj utrci u SAD-u.

Prvi megavatni električni automobil

Latvijska tvrtka Drive eO najavila je da će ove godine izraditi i dovesti na stazu svoj novi električni automobil eO PP03, za koji tvrde da će predstavljati "prvi megavatni automobil na svijetu".

Ova tvrtka već nekoliko godina modificira tuđe i razvija vlastite električne i hibridne trkaće automobile, s kojima je prva u svijetu sudjelovala na Dakar Rallyu. Svojim prvim električnim autom eO PP01 je nastupila i na brdskoj utrci Pikes Peak International Hill Climb u SAD-u, a na istom tom natjecanju se našla i prošle godine s vlastitom modifikacijom Tesla Roadstera.

Drive eO upravo za tu utrku razvija i novi eO PP03 automobil (skica gore), koji će debitirati na cestovnoj brdskoj stazi 28. lipnja 2015.

Ovaj automobil snage od 1020 kW (1368 konja), posjeduje litij-ionski baterijski paket od 50 kWh, a pokreće ga 6 YASA-400 električnih motora pomoću kontrolera koje su sami proizveli. Taj paket pruža vršnu snagu od 1020 kW, maksimalni okretni moment od 2160 Nm, što automobilu težine od 1200 kg može pružiti maksimalnu brzinu od 260 Km/h.

Moramo reći da Latvijci mogu ovaj automobil hvaliti koliko žele, ali hrvatski superautomobil Rimac Concept One, za usporedbu može postići maksimalnu brzinu od 305 km/h i to s elektronskm limitacijom, jer bi bez nje mogao ići i znatno brže.

Dakako, Concept One nije namijenjen za utrkivanje, jer vjerujemo da nitko neće dati više stotina tisuća eura za auto koji bi se mogao slupati na cestovnoj brdskoj utrci, ali morali smo to spomenuti.

Pored toga, malo nam je čudno da za auto koji se sprema uskoro izaći na stazu, još uvijek nemaju nikakvih drugih vizualnih materijala osim ove skice gore. 

Izvor: Drive eO

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->