Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Neprovaljiv lanac za bicikle bez brave
Članak
Objavljeno: 13.04.2015. 12:35

Noke U-Lock 

VIDEO: Neprovaljiv lanac za bicikle bez brave

Ovaj U-Lock se otključava pomoću pametnog telefona, sata ili malog privjeska za ključeve.

VIDEO: Neprovaljiv lanac za bicikle bez brave

Dolaskom lijepog vremena, svi smo počeli izvlačiti bicikle iz šupa, jer je vožnja na pogon "jednog konja", najzdraviji, najjeftiniji i ekološki najpoželjniji način prijevoza. No s povećanjem bicikla u prometu, povećava se i broj drskih kradljivaca, pa se trebate dobro osigurati da vam bicikl ne završi u pogrešnim rukama i nogama. Svi koji imaju iskustva s krađama bicikla, uključujući policiju, reći će vam da su najsigurniji "lanci" za vezanje bicikla takozvani U-Lock sustavi, dok su najgora rješenja sa sajlama, koje se vrlo lako razvale, jer su sastavljene od tankih žica koje će vam iskusan lopov prerezati za nekoliko sekundi.

No čak i U-Lock sustavi nisu u potpunosti sigurni, jer im slabu točku predstavljaju brave, za čiju provalu iskusni provalnici imaju više alata na raspolaganju, uključujući i specijalne prilagodljive ključeve.

Tvrtka FŪZ Designs tvrdi da ima najbolje rješenje za sigurno vezanje bicikla na tržištu, pa je na Kickstarteru pokrenula crowdfunding kampanju za svoj noke U-Lock sustav koji ne posjeduje klasičnu bravu, jer se otključava putem Bluetootha, odnosno enkriptiranim signalom iz aplikacije za pametni telefon, sat ili pomoću malog Bluetooth Key Fob privjeska za ključeve, za one koji na svoje bicikliranje ne žele nositi telefone.

FŪZ Designs tvrdi da je noke U-Lock napravljen od super izdržljivih čeličnih legura, a sustav otključavanja enkriptiranim signalom, alarmni sustav, te ugrađeni GPS, čine ga najboljim rješenjem koje će osigurati da vaš bicikl ostane zavezan tamo gdje ga ostavite.

Mada smo već imali prilike vidjeti slična rješenja, proizvođač kaže da je njihov U-Lock prošao seriju rigoroznih "provalničkih crash-testova" koje su provodili "profesionalci", te ga nisu uspjeli razvaliti niti na jedan način koji im je pao na pamet.

Ukoliko bi i nekim slučajem došlo do krađe (ili pokušaja krađe), alarmni sustav će se aktivirati čim netko protrese U-Lock dulje od tri sekunde (zbog ugrađenog akcelometra), te će istovremeno oglasiti snažni zvučni alarm i obavijestiti vlasnika putem aplikacije.

Baterijski sustav pomoću kojeg radi brava omogućit će vam korištenje 5 do 6 mjeseci s jednim punjenjem, a kada kapacitet baterije padne na 20 posto, dobit ćete obavijest da je vrijeme da ga dopunite putem micro USB-a.

Na kraju još moramo spomenuti da noke U-Lock koristi Bluetooth 4.0 s 128-bitnom AES enkripcijom na koji je dodan još jedan sigurnosni 128-bitni enkripcijski "layer", kako bi se maksimalno otežalo hakiranje sustava, koji će čak prepoznati pokušaje cyber napada, te će vas i u tom slučaju alarmirati.   

Putem Kickstartera ćete do svojeg noke U-Locka doći za 99 dolara (706 kn), što je za 30 dolara manje od tržišne cijene. Projekt je već uspješno financiran, pa je umjesto traženih 100 tisuća dolara, već skupio oko 260 tisuća. Inače, ako vam se ovo čini poznato, reći ćemo vam da je ista tvrtka proizvela i noke lokot koji radi na istom principu, a za koji su na Kickstarteru svojevremeno skupili pola milijuna dolara. 

Izvor: Kickstarter

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->