Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Komplet za realistični VR biciklizam
Članak
Objavljeno: 16.04.2015. 14:31

Widerun 

VIDEO: Komplet za realistični VR biciklizam

Widerun se sastoji od VR naočala i baznog sustava na koji postavljate svoj bicikl.

VIDEO: Komplet za realistični VR biciklizam

Vožnja bicikla je jedna od stvari koje donose višestruku korist, jer osim sportske komponente, bicikli ne zagađuju zrak, pomažu u održavanju dobre linije, zdravlja i kondicije, donose uštedu u vezi troškova prijevoza, te (u teoriji) smanjuju prometne gužve. Dakako, za ugodnu vožnju bicikla u hrvatskim gradovima potrebno je razviti znatno bolju infrastrukturu biciklističkih staza, te izbaciti automobilski promet iz gradskih jezgri, no na to ćemo se još načekati, jer biciklisti i ekologija još uvijek ne spadaju među prioritete našeg društva, osim deklarativno, posebice uoči izbora.

Sigurni smo da svaki zaljubljenik u sportski ili rekreativni biciklizam mašta kako bi bilo lijepo na dva kotača posjetiti daleke zemlje, obići svijet, isprobati vožnju na velodromu, pa čak i sudjelovati u nekoj od poznatih utrka poput Tour de Francea, no samo si rijetki entuzijasti to mogu priuštiti.

Zahvaljujući tehnologiji i ekipi britanskog startupa Widerun, na tržištu će se uskoro naći prvi VR sustav za bicikliste, koji se sastoji od bazne platforme na koju postavljate obični bicikl, te VR naočala, među kojima su zasad podržane Oculus Rift i Samsung Gear VR.

Time svoj obični bicikl pretvarate u inačicu sobnog, a VR naočale vam pružaju virtualnu stvarnost okoliša kojim vozite, dok pri tome ne trebate izaći iz svoje sobe ili dvorišta, mada ćete virtualno pedalirati na vrhovima Alpa, obarati brzinske rekorde u Dolini smrti, voziti Vueltu, sudjelovati na Olimpijadi, te se uspinjati uz himalajske planinske staze. Ekipa Wideruna je za sada izradila brojne VR scenarije za virtualnu vožnju bicikla širom svijeta, a projekt je stavila na Kickstarter, kako bi skupila novac za poboljšanje baznog postolja, koje žele pretvoriti u pravi biciklistički simulator pomoću kojeg ćete pod svojim kotačima između ostaloga moći osjetiti realizam uspona od 30 stupnjeva, kao i makadamsku stazu.

Ukoliko projekt skupi dovoljno novca (30.000$), do svojeg ćete Widerun simulatora doći za nekih 300 dolara, no moramo vam naglasiti da s njim nećete dobiti VR naočale, kao ni bicikl. Također bi bilo preporučeno da si nabavite i snažan ventilator kako biste osjetili i realizam vožnje na buri. 

Izvor: Kickstarter

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->