Nalazite se
  • Pop Tech
  • Lidar fotografu uništio kameru kojom ga je snimao
Članak
Objavljeno: 16.01.2019. 10:55

Laserski radar 

Lidar fotografu uništio kameru kojom ga je snimao

Novi lidar za autonomne automobile opasan je za senzore kamera ali navodno ne i za oči.

Lidar fotografu uništio kameru kojom ga je snimao

Jit Ray Chowdhury je nedavno posjetio CES 2019 sajam u Los Angelesu i između ostaloga snimao novi lidar (laserski radar) za autonomne automobile koji je demonstrirala tvrtka AEye. Nakon toga nastavio je snimati na sajmu, u gradu, pa čak i iz helikoptera, a kada je navečer stigao u svoju hotelsku sobu otkrio je da mu je Sonyeva kamera vrijedna 1200 dolara oštećena, jer se na svim fotkama nalaze male ljubičaste točke i linije nalik na lens flare filter iz Photoshopa. 

Analizom svih fotografija snimljenih tog dana otkrio je da je kvar na senzoru kamere nastao neposredno nakon snimanja lidara i potom se požalio tvrtki AEye koja je pristala nadoknaditi štetu, odnosno kupiti mu novu kameru.

Obrazloženje tvrtke bilo je da je lasersko skeniranje njihovim lidarom znatno jače od drugih lidara, koji imaju domet do 200-300 metara, dok njihov može skenirati do 1 km udaljenosti, a na pitanje novinara je li zbog toga njihov lidar opasan i po ljudske oči, CEO tvrtke Luis Dussan to poriče i kaže: "Kamere su do 1000 puta osjetljivije na lasere nego oči, pa ponekad može doći do termalnog oštećenja na senzoru kamere". 

AEye lidar

Obzirom da svi znamo da nije zdravo gledati u lasere, ne znamo bismo li se složili da su nevidljivi laserski bljeskovi koje stvara jaki lidar pri skeniranju okoliša dosta potpuno neškodljivi, a što se kamera tiče, znanstvenici predlažu da ih se zaštiti optičkim filterima koji blokiraju infracrveno svjetlo koje je ionako nevidljivo ljudima. 

Izvor: BBCVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->