Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Maglev vlak srušio svjetski brzinski rekord
Članak
Objavljeno: 21.04.2015. 09:59

Rekord 

VIDEO: Maglev vlak srušio svjetski brzinski rekord

Japanski vlak je uspio srušiti svjetski brzinski rekord star 12 godina.

VIDEO: Maglev vlak srušio svjetski brzinski rekord

Japanska tvrtka Central Japan Train Co. (JR Central), svojim novim Maglev vlakom je na testnoj dionici pruge u japanskoj prefekturi Yamanashi, ostvarila novi svjetski brzinski rekord za vlakove koji je punih 12 godina (od prosinca 2013) iznosio 581 km/h. Novi rekord koji je postigao njihov Maglev vlak prošli tjedan, iznosio je 590 km/h, a danas je objavljeno da je vlak postigao brzinu od 603 km/h. 

Tijekom obaranja ovog rekorda, u vlaku su se nalazili putnici, odnosno 29 inženjera JR Centrala, koji kažu da je najfascinantnije da u vlaku uopće ne osjećate brzinu kojom se vozite sve dok ne pogledate izvan njega.

Novi Maglev vlakovi bi u komercijalnu uporabu trebali stići 2027. godine, te će voziti brzinama od 505 km/h, što znači da će dionicu pruge između Tokija i Nagoje prelaziti za 40 minuta, što je dvostruko kraće od trajanje vožnje postojećih japanskih ultrabrzih Shinkansen bullet vlakova.

Prema pisanju japanskih medija, 26. travnja ove godine japanski premijer Shinzo Abe će posjetiti Los Angeles, a kao jedan od glavnih razloga njegovog posjeta će biti nastojanje da uvjeri Amerikance da izaberu upravo njihov vlak za svoj novi high-speed sustav javnog prijevoza, za čiju promociju će se napraviti testna dionica pruge koja će spajati Washington i Baltimore, dok je krajnji cilj Japanaca da dobiju posao vrijedan 68 milijardi dolara, za gradnju Maglev pruge koja će spajati Los Angeles i San Francisco. 

Izvor: Breaking News [YouTube]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->