Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Tiko, 3D printer koji si svatko može priuštiti
Članak
Objavljeno: 17.04.2015. 15:55

Tiko 

VIDEO: Tiko, 3D printer koji si svatko može priuštiti

Ovaj kompaktni jeftini 3D printer je na Kickstarteru umjesto 100 tisuća, skupio više od 2 milijuna dolara.

VIDEO: Tiko, 3D printer koji si svatko može priuštiti

Kada razmišljamo o kupnji kućnih 3D printera, obično zaključimo da nema nikakvog smisla nabavljati jedan takav gadget isključivo za zabavu, prvenstveno jer su preskupi i komplicirani za korištenje, te nemamo nekih pametnih ideja što bismo njima uopće izrađivali, jer figurice i igračke nisu nešto što bi nam ispunilo dan. Dakako, te su spravice vrlo zanimljive za edukaciju i razvijanje kreativnih sposobnosti kod najmlađih, no cijene im nisu (bile) takve da bismo ih poklanjali djeci za rođendan.

Tvrtka Tiko 3D proizvela je 3D printer pod nazivom Tiko, koji izgleda više poput kakvog kućanskog kuhinjskog aparata tipa blendera ili aparata za filter kavu, nego kockastih 3D printera kakvi se nalaze na tržištu. Pored toga, umjesto klasične glave za printanje koja se kreće po X-Y osima, napravili su takozvani "delta mehanizam" koji upravlja glavom pomoću tri pokretna nosača te ju u osnovi "triangulira", čime se uklanja potreba za ugrađivanjem skupe mehanike kakvu koriste drugi printeri.

U printer se jednostavno ubacuje sirovina za printanje (žica) od raznih materijala do 1 kg, a predmeti se izrađuju u slojevima unutar prostora zapremine 2 litre, u razlučivosti od 50 do 250 mikrona, što omogućuje vrlo preciznu izradu i nadmašuje namjenu za izradu figurica-igračaka.

Zbog ovih tehnoloških rješenja i dopadljivog kompaktnog dizajna, te cijene za krajnjeg korisnika koja će (putem prebilježbe) iznositi samo 179 dolara (1252 kn), uopće ne čudi da je američki startup tijekom kampanje na Kickstarteru, umjesto traženih 100.000 dolara, skupio više od fantastičnih 2 milijuna, pa je izbio među najuspješnije projekte ove godine na crowdfunding portalima. 

Izvor: Kickstarter

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->