Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: MIT-eva ploveća nuklearka sigurna od tsunamija
Članak
Objavljeno: 17.04.2014. 11:03

MIT 

VIDEO: MIT-eva ploveća nuklearka sigurna od tsunamija

Znanstvenici MIT-a razradili dizajn sigurnih plutajućih nuklearnih elektrana.

VIDEO: MIT-eva ploveća nuklearka sigurna od tsunamija

Ako ste pročitali naš članak o gradnji plutajućih nuklearnih elektrana koje proizvode Rusi s namjerom da ih izvoze širom svijeta, vjerojatno vam je upala u oči naša lagana bojazan o takvim postrojenjima, obzirom da su još više izložene utjecajima nepredvidive prirode poput tsunamija.

Mada zapadni svijet uglavnom osuđuje Ruse zbog gradnje takvih nuklearki, znanstvenici MIT-a smatraju da ideja gradnje na moru uopće ne podrazumijeva opasnost od tsunamija, ukoliko se one grade na pravilan način.

Stoga su predstavili svoj dizajn sigurnih plutajućih nuklearki koji se temelji na tehnologiji naftnih platformi, koje bi se nalazile kilometrima daleko od obale. Znanstvenici navode kako se među najveće prijetnje nuklearkama ne može navesti tsunami, jer je slučaj u Fukushimi prije svega posljedica potresa, dok je tsunami uzrokovao samo sekundarnu štetu.

plutajuca nuklearka

Obzirom da je nuklearkama osim terorizma, najveća prijetnja upravo potres, znanstvenici smatraju kako bi elektrane koje bi se nalazile kilometrima daleko od obale, u potpunosti uklonile tu opasnost, dok bi istovremeno i posljedice eventualnog tsunamija bile zanemarive, jer on nema takvu razornu moć u dubokim vodama. Dizajn koji oni predlažu je prije svega zamišljen da nuklearke budu u potpunosti sigurne od tsunamija i drugih prirodnih katastrofa, dok će im more istovremeno dati mogućnost pasivnog hlađenja, što MIT-ev znanstvenik Jacopo Buongiorno naziva "vječnim rashladnim sustavom".

 

Buongiorno također navodi da bi se čak i u slučaju ekstremnog slučaja u kojem bi elektrana ispuštala radioaktivne plinove, ovim dizajnom moglo postići da se oni ne nađu u otrovnim oblacima kao u slučaju Černobilja, već bi ih se ispustilo u morsku dubinu. To dakako ne bi bilo dobro za morski okoliš, ali bi od zračenja u potpunosti bili pošteđeni ljudi, životinje i kompletni ekosustavi na kopnu.

Ovo se za sada još nalazi u fazi koncepta, a iskreno rečeno, mi bismo voljeli da tamo i ostane.

Izvor: MITVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->