Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: FAA odobrio Boeing 777x s preklopnim krilima
Članak
Objavljeno: 25.05.2018. 09:53

Boeing 

VIDEO: FAA odobrio Boeing 777x s preklopnim krilima

Zbog nemogućnosti pristajanja u pristupne  rampe na zračnim lukama inženjeri razvili pomalo neobično rješenje.

VIDEO: FAA odobrio Boeing 777x s preklopnim krilima

Novi putnički zrakoplovi serije Boeing 777x dobili su dozvolu za letenje od strane američke Federalne uprave za civilno zrakoplovstvo FAA, što znači da su spremni uključiti se u flote aviokompanija i prevoziti putnike širom svijeta.  

Dvomotorni 777x zrakoplovi proizvodit će se u dvije izvedbe 777-8  i 777-9. Dok će 777-8 imati kapacitet prevoženja 375 putnika, 777-9 će ih moći ugostiti čak 425.

Boeing 777x 2

Kako bi tako veliki zrakoplovi uopće mogli letjeti, inženjeri Boeinga su ih opremili krilima raspona od 71,6 m, no to stvara poseban problem. Naime, zračne luke posjeduju pristupne rampe koje ne mogu prihvaćati zrakoplove s takvim rasponom krila, pa bi morale graditi nove za prihvat ove mrcine, a baš im se ne da trošiti novac na to. Iz tog razloga Boeingovi inženjeri su vrhove svakog krila na dužini od 3,5 m odvojili šarkama (pantima) koje omogućuju da se uoči pristajanja preklope, čime se ukupni raspon smanjuje za 7 metara, što zrakoplovu omogućuje pristup rampama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada se preklopna krila već koriste u avijaciji, uglavnom kod manjih i vojnih zrakoplova, ovo je njihovo prvo korištenje u velikom putničkom zrakoplovu pa je novo rješenje trebalo proći proces odobravanja od strane američke Federalne uprave za civilno zrakoplovstvo FAA, koja je Boeingu sada napokon izdala dozvolu i potvrdila da su preklopna krila Boeinga 777x sigurna za korištenje. Boeing kaže da su nova krila izrađena od ugljičnih vlakana i omogućuju veliku učinkovitost u potrošnji goriva jer smanjuju aerodinamički otpor obzirom da "režu" vrtloženja i onemogućuju turbulencije koje se stvaraju na vrhovima krila pa bolje klize kroz zrak, čime se štedi gorivo i dakako novac.

boeing 777x 3

U obrazloženju dozvole FAA navodi da preklapanje krila može funkcionirati isključivo kada je zrakoplov na tlu i da se na preklopnim dijelovima ne nalaze spremnici s gorivom. Boeingov dizajn ne omogućuje da se krila tijekom leta preklope, jer su ih inženjeri opremili sigurnim sustavima primarnog i sekundarnog zasuna te, kako kažu, "višestrukim slojevima zaštite" od preklapanja u zraku.   

Novi zrakoplovi serije 777x trebali bi započeti prevoziti putnike 2020. godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam