Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Energous dobio certifikat za bežično punjenje zrakom
Članak
Objavljeno: 05.01.2018. 13:33

CES 2018 

VIDEO: Energous dobio certifikat za bežično punjenje zrakom

Energous Corporation na CES-u demonstrira bežično punjenje gadgeta na većim udaljenostima.

VIDEO: Energous dobio certifikat za bežično punjenje zrakom

Stara Teslina ideja o bežičnom prijenosu energije koja je svoju prvu komercijalnu primjenu ostvarila kroz sustave bežičnih punjača kakve danas koriste mnogi pametni telefoni, ovih dana dobiva svoju 2.0 inačicu.

Postojeći bežični punjači funkcioniraju na vrlo malim udaljenostima, pa svoj telefon zapravo morate staviti na specijalnu kontaktnu površinu punjača kako biste mu omogućili priljev energije, no svima nam je jasno da budućnost leži u sustavima koji će nam omogućiti punjenje uređaja dok ih nosimo u džepu ili držimo na bilo kojem mjestu koje ne mora biti na bliskoj udaljenosti od predajnika (punjača).

Energous Corporation je prva tvrtka koja je nedavno dobila Wireless Charging 2.0 certifikat od američke Federalne komisije za svoj bežični punjač WattUp koji koristi valno područje od 5.850 GHz - 5.875 GHz za prijenos energije radio valovima koje podržani WattUp prijemnici konvertiraju u istosmjernu struju koja puni baterije uređaja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

To omogućuje WattUpu da vam uređaje puni "kontaktno" kao što funkcioniraju postojeći uređaji, ali i beskontaktno, na udaljenostima do gotovo 4 metra, što je veliki iskorak u ovoj tehnologiji.

Energous na CES 2018  sajmu u Las Vegasu demonstrira najnoviju WattUp tehnologiju kroz različite modele, poput Far Field predajnika koji se može ugrađivati (embeddati) u televizore i druge uređaje, te im omogućiti da postanu centralno mjesto koje će bežično puniti sve vaše gadgete u sobi. Tu su još i Mid Field WattUp predajnik srednjeg dometa koji će puniti gadgete na vašem stolu do udaljenosti od 1 m te Near Field WattUp koji funkcionira kontaktno kao i postojeći bežični punjači.

WattUp-MidField-Tx-r2

Čitavim sustavom se upravlja posebnom aplikacijom za pametni telefon, a Energous Corporation kaže da je još jedna od prednosti njihovog sustava u tome što se nakon dovršavanja punjenja punjači automatski isključuju, pa predstavljaju i energetski najučinkovitije sustave bežičnog punjenja današnjice.

WattUp-NearField-Tx-r

Za sada još nije poznato kada će WattUp punjači krenuti u prodaju, no vjerujemo da nećemo morati dugo čekati obzirom da se jedino čekao certifikat FCC-a kako bi nova tehnologija bila spremna za tržište. Također još nije poznato koje će tvrtke prve ugrađivati prijemnike s podrškom za WattUp u svoje uređaje.

WattUp je još uvijek daleko od Tesline vizije bežičnog punjenja automobila, brodova i aviona zrakom, no vjerujemo da bi naš najveći genijalac bio jako zadovoljan da je ovo mogao doživjeti.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam