Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.01.2018. 12:52

Source code 

Izlazi izvorni kod za Appleovo računalo Lisa

Computer History Museum će izdati izvorni kod za operativni sustav računala koje je prethodilo Macovima.

Izlazi izvorni kod za Appleovo računalo Lisa

Appleovo Lisa računalo započelo se razvijati 1978. godine i preraslo je u projekt dizajniranja moćnog osobnog računala s grafičkim korisničkim sučeljem namijenjenog poslovnom tržištu. Steve Jobs je s projekta izbačen 1982. godine i prešao na projekt Macintosh koji nije bio nasljednik projekta Lisa iako postoje mnoge sličnosti između oba sustava posebno u završnim inačicama.

Arhitektura Lise bila je naprednija od Macintosha iz istog vremena, a proizvodni primjerci su se isporučivali s tvrdim diskom, boljom grafikom, podrškom do 2 MB RAM-a, zaštitom glavne memorije, te zaštitom protiv korupcije podataka na tvrdom disku i brojevnom tipkovnicom. Operacijski sustav podržavao je kooperatvni multitasking, ugrađeni čuvar zaslona i nefizičko ime za datoteke (mogućnost držanja datoteka s istim imenom), a neke od osobina Lise poput zaštićene memorije tek su se uvele s operacijskim sustavom Mac OS X.

Computer History Museum (CHM) objavio je kako je došao do čitavog izvornog koda Lise i dao ga je Appleu da provjeri je li sve u redu, s ciljem da ga tijekom 2018. godine objavi kao open source kako bi svi zainteresirani mogli proučiti kako je napravljen i eventualno ga iskoristiti za neke svoje projekte.

Samo Lisa računalo koje je izašlo na tržište 1983. godine prodavalo se po cijeni od 10.000 dolara, a prodano je u samo 10.000 primjeraka.

Operacijski sustav Lise veže se uz još jednu zanimljivo priču, jer je Apple svojevremeno tužio Microsoft za prvu inačicu Windowsa, s tvrdnjom da su Bill Gates i ekipa pokrali dijelove njihove tehnologije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->