Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Do ruba svemira bez ikakvog pogona
Članak
Objavljeno: 28.02.2016. 11:14

Airbus Perlan 2 

VIDEO: Do ruba svemira bez ikakvog pogona

Ovog ljeta piloti žele podići jedrilicu na 27 km visine pomoću stratosferskih valova.

VIDEO: Do ruba svemira bez ikakvog pogona

Kada smo prvi puta čuli za projekt Perlan, moramo priznati da smo ideju o jedrilici koju zrakoplov dovuče na visinu od 3000 metara, nakon čega ona korištenjem polarnih struja i takozvanih stratosferskih valova dosegne visinu od 27 km, doživjeli kao paraznanstvenu fantaziju.

Tijekom nekoliko posljednjih godina, pokretači projekta Einar Enevoldson i Morgan Sandercock, okupili su u svoj tim samu elitu znanstvenika, inženjera, pilota i menadžera, uključujući glavnog investitora Dennisa Tita, prvog svemirskog turista, koji je 2001. godine platio više milijuna dolara Rusima da ga Soyuzom dovedu na ISS gdje je proveo 8 dana.

Stratosferski planinski valovi

Kada se u projekt uključio Airbus, svima je postalo jasno da ovo nije znanstvena fantastika, već realna mogućnost za postizanje nečeg izuzetnog i pokušaj dokazivanja aeronautičke teorije o polarnim stratosferskim valovima, a prošle godine, piloti su već izveli nekoliko probnih letova Perlan 2 letjelicom na manjim visinama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ideja projekta se temelji na istraživanjima koja su otkrila da se u regijama u blizini polova, stratosferski valovi zimi mogu protezati iznad troposfere i sve do stratosfere. Ti valovi su vjetrovi brzih struja koji stvaraju vrlo visoke valove, što znači da biste na njima mogli "jahati" jedrilicom kao surferi na moru i dospjeti na visine iznad 20 ili 30 kilometara, što se već može smatrati rubom svemira.

Perlan 2 testni let

Ako sve protekne u redu, dva pilota Airbus Perlan 2 jedrilice izrađene od ugljičnih vlakana, ovog će ljeta unutar uske kabine pod pritiskom, bez ikakvog pogona stići na visine koje su nedostižne većini zrakoplova, te će ujedno obavljati istraživanja koja će unaprijediti klimatsku znanost, te pružiti nova saznanja o našem planetu.

Perlan 2

No ako i uspiju stići u stratosferu, tamo ih čekaju mnoge opasnosti poput sunčevog zračenja i ekstremno niskih temperatura, a najmanja pukotina na prozoru ili gubitak integriteta trupa, mogli bi dovesti do dekompresije koja bi dovela do eksplozije pluća pilota unutar njihovih prsa.

Obzirom da letjelica nema motora za prilagođavanje brzine tijekom slijetanja, Perlan 2 će koristiti samo zračne kočnice, kao i padobran za kočenje promjera od 3 metra.

Einar navodi da će ovaj let imati utjecaja i na istraživanja svemira, obzirom da Zemljina stratosfera pruža uvjete vrlo slične Marsu, što bi značilo da bismo jednog dana mogli jedriti i nebom crvenog planeta. 

Izvor: Perlan Project

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->