Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Impresivna nova generacija Atlas robota
Članak
Objavljeno: 24.02.2016. 10:49

Boston Dynamics 

VIDEO: Impresivna nova generacija Atlas robota

Humanidni robot postao je manji, lakši, spretniji i još malo više "spooky".

VIDEO: Impresivna nova generacija Atlas robota

Ako ste u posljednjih nekoliko godina pratili naše članke vezane uz Boston Dynamicsove humanidne Atlas robote, vjerojatno ste se u početku smijali kako su nespretno visjeli na žicama, a inženjeri su hvalili njihovu motoriku i inteligenciju, što se baš i nije moglo vidjeti.

U tim počecima "terminatorska budućnost" nam se činila jako daleko, no sa svakom novom generacijom, Atlasi su djelovali sve agilnije i pametnije, čemu je vjerojatno pomogla i akvizicija tvrtke od strane Googlea (Alphabeta), čiji su se inženjeri i programeri uključili u projekt svojim algoritmima, senzorima i sustavima kakvi se nalaze i u autonomnim automobilima.

Plod njihovog rada je najnovija generacija Atlas robota od 90 kg, koji je u odnosu na prvu inačicu (od 165 kg) puno lakši, te je opremljen LIDAR-om (kao i Googleovi auti), senzorima u nogama i rukama za balans, te stereo senzorima u glavi za navigaciju i izbjegavanje prepreka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga, znatno unaprijeđeni su mehanički i žiroskopski sustavi za kretanje i održavanje ravnoteže tijekom hodanja na svim vrstama terena, kao i umjetna inteligencija koja je u stanju robotu omogućiti izvođenje puno složenijih zadaća, te ga vraćati na noge nakon padova.

Ukratko rečeno, Atlas je robot koji je po mnogim motoričkim elementima sada već vrlo nalik čovjeku, pa nije teško zamisliti što bi se moglo dogoditi da se njegova umjetna inteligencija jednog dana otme kontroli, jer bi robot za krizne situacije vrlo lako mogao sam postati krizna situacija.

Izvor: Boston Dynamics [YouTube]Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->