Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prvi quadcopter dron preletio La Manche
Članak
Objavljeno: 26.02.2016. 13:41

Team Ocuair 

VIDEO: Prvi quadcopter dron preletio La Manche

Dron je udaljenost od 35,4 km između britanske i francuske obale preletio za 72 minute.

VIDEO: Prvi quadcopter dron preletio La Manche

Richard Gill i njegova ekipa Team Ocuair, pohvalili su se da su izveli prvi povijesni prelet kanala La Manche (ili Engleskog kanala) quadcopter dronom.

Mada je kanal na najužem mjestu širok samo tridesetak kilometara, u povijesti zrakoplovstva je često predstavljao veliki izazov pilotima, a prvi ga je 1909. Godine uspio preletjeti bio je Louis Blériot, kojem je za taj pothvat dvokrilnim Blériot XI avionom trebalo 37 minuta leta. 

Za razliku od tog zrakoplova s trocilindričnim motorom, električni quadcopter Richarda Gilla u svojoj kabini nije nosio pilota, već je on sjedio u malom čamcu, kako bi uvijek bio od njega na udaljenosti do 500 metara, no ne zbog samog upravljanja, već zbog poštivanja lokalnihzakona.

Team Ocuair dron

Naime, Gill kaže da je dron s GPS navođenjem i sustavom autopilota mogao bez problema samostalno preletjeti kanal, no prema propisima o korištenju bespilotnih letjelica, zakon to ne dozvoljava.

Detalje tog "povijesnog" pothvata možete vidjeti u ovom videu.

 

Valja naglasiti da je dron Team Ocuairova kućna izrada, a kako bi u zraku mogao provesti 72 minute,  i preletjeti udaljenost od 35,4 km između britanske i francuske obale, opremili su ga s dvije moćne baterije od 22 Ah.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->