Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Boeing investira u revolucionarni svemirski motor
Članak
Objavljeno: 12.04.2018. 12:54

Sabre engine 

VIDEO: Boeing investira u revolucionarni svemirski motor

U nižim slojevima atmosfere motor se ponaša kao mlazni a u višim kao raketni.

VIDEO: Boeing investira u revolucionarni svemirski motor

Britanska tvrtka Reaction Engines Limited (REL), koja razvija revolucionarni motor za hiperzvučne zrakoplove Sabre engine, objavila je kako je od tvrtki Boeing i Rolls-Royce zaprimila investiciju u visini od 26,5 milijuna britanskih funti. REL je za razvoj Sabre enginea do sada već dobio 60 milijuna funti od britanske države i 20 milijuna od tvrtke BAE Systems pa je sada ukupni iznos investicija premašio planiranih 100 milijuna funti.

Novi Sabre motor funkcionira kao mlazni motor do brzine od Mach 5,5 a potom se aktivira raketni motor uz čiju pomoć možete praktično doći do svemira.

Glavne tehnologije motora uključuju pred-hladnjak sa sustavom zamjene topline koji nadolazeći zračni mlaz temperature veće od 1.000 C može ohladiti na -150 C za manje od 1 tisućinke sekunde, zahvaljujući čemu Sabre može koristiti kisik direktno iz atmosfere umjesto da ga letjelica nosi u tanku, kao što možete vidjeti u ovom videu.   

Mada se Sabre obično spominje kao motor za svemirski zrakoplov koji će se koristiti u orbiti Zemlje, može se ugraditi i u letjelicu koja će se vrlo velikim brzinama kretati unutar atmosfere i služiti za brzi interkontinentalni prijevoz, u čemu poseban interes ima Boeing koji je zbog toga i odlučio uložiti svoj novac u razvoj projekta. 

REL očekuje da bi se Sabre mogao naći u višekratno iskoristivim svemirskim letjelicama u idućem desetljeću, a prva demonstracija njegovog punog rada planirana je za 2020. godinu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam