Nalazite se
  • Pop Tech
  • Digitalne registarske pločice u Dubaiju
Članak
Objavljeno: 12.04.2018. 10:35

Dubai 

Digitalne registarske pločice u Dubaiju

Nove registarske pločice imat će digitalne zaslone, GPS i radio predajnike.

Digitalne registarske pločice u Dubaiju

Tijekom idućeg mjeseca na prometnicama Dubaija započet će pilot program testiranja digitalnih registarskih pločica za automobile koje ovaj futuristički grad želi uvesti u javnu uporabu. Ideja o uvođenju digitalnih registarskih pločica nije nova, pa su ih dvije američke savezne države već testirale, no nisu dobile dozvolu za korištenje, ponajviše zbog straha od mogućnosti hakiranja i manipulacija.

Sultan Abdullah al-Marzouqi, šef odjela za registarske oznake u RTA (Roads and Transport Authority) Dubaija, smatra kako su nove pločice sigurne za uporabu jer im to omogućuje sigurnosna tehnologija koja je u njih ugrađena, pa vjeruje da će vozačima u Dubaiju uvelike olakšati život. 

Pločice će posjedovati zaslone s oznakama registracije vozila, GPS i radio predajnik, pa će u slučaju nesreće imati mogućnost komunikacije s drugim vozačima kako bi ih obavijestili o mjestu sudara te će ujedno moći pozvati hitnu pomoć i policiju. Što se sigurnosti tiče, u njih će biti ugrađena višeslojna zaštita, što uključuje i sustav koji će na zaslonu prikazivati obavijest da su vozilo ili pločica ukradeni.

Pilot testiranje će se provoditi do studenog ove godine, nakon čega će sultan objaviti koliko će iznositi troškovi projekta i koliko će vozači morati plaćati registraciju vozila zbog uvođenja novih pločica.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam