Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Audijeva radikalna vizija gradskog automobila
Članak
Objavljeno: 27.04.2022. 13:04

Audi urbansphere 

VIDEO: Audijeva radikalna vizija gradskog automobila

Inženjeri Audija su električni  Audi urbansphere koncept namijenili za velike megagradove.

VIDEO: Audijeva radikalna vizija gradskog automobila

Audi je predstavio konceptni automobil Audi urbansphere koji je u početku razvijen za korištenje u kineskim megapolisima s gustim prometom, no prikladan je i za bilo koje druge velike prometne gradove na svijetu. U tim urbanim područjima, gdje je osobnog prostora posebno malo, konceptni automobil nudi najveći unutarnji prostor od svih Audija do sada i dolazi s obiljem inovativnih tehnologija i digitalnih usluga.

“Kako bi zadovoljili zahtjeve naših kineskih kupaca, Audijevi dizajnerski studiji u Pekingu i Ingolstadtu blisko su surađivali na zajedničkom razvoju konceptnog automobila Audi urbansphere,” kaže Markus Duesmann, predsjednik Uprave AUDI AG. Po prvi put, potencijalni kupci u Kini također su mogli sudjelovati u procesu razvoja, doprinoseći vlastitim željama i perspektivama u sklopu procesa poznatog kao "sukreacija".

AUC 3

Rezultat se može vidjeti u konceptu Audi urbansphere i njegovom posebno upečatljivom interijeru. Prostrani automobil djeluje kao salon na kotačima i mobilni ured, služeći kao treći životni prostor tijekom vremena provedenog u prometu. U tu svrhu, Audi urbansphere kombinira luksuz potpune privatnosti s opsežnim rasponom visokotehnoloških značajki u vozilu, čak i tijekom dnevne špice. Tehnologija automatizirane vožnje pretvara unutrašnjost, u kojoj nema volana, pedala ili zaslona, ​​u mobilni interaktivni prostor koji pruža pristup širem digitalnom ekosustavu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Već na prvi pogled, koncept Audi urbansphere otkriva se kao najveći model u obitelji sphere od svih Audijevih konceptnih automobila do sada s dimenzijama od 5,51 m dužine, 2,01 m širine i 1,78 m visine.

Tehnološka platforma Premium Platform Electric ili PPE, dizajnirana je isključivo za baterijsko-električne pogonske sustave i stoga u potpunosti iskorištava sve prednosti ove tehnologije. Ključni element PPE-a je baterijski modul između osovina, koji, kao u Audi grandsphere, drži oko 120 kilovatsati energije. Audi je uspio postići ravan raspored akumulatora koristeći gotovo cijelu bazu vozila između osovina.

AUC 2

Srce pogonskog sustava je tehnologija punjenja od 800 volti. Osigurava da se baterija može napuniti do 270 kilovata na stanicama za brzo punjenje u najkraćem mogućem vremenu. Kao takvo, vrijeme punjenja približava se onom uobičajenog zaustavljanja za punjenje goriva u automobil koji pokreće motor motor s unutarnjim izgaranjem. Samo deset minuta dovoljno je da se baterija napuni do razine dovoljne za pogon automobila više od 300 kilometara. Uz to, baterija, koja drži više od 120 kilovat sati, može se napuniti od 5 do 80 posto za manje od 25 minuta. To znači da se može očekivati ​​domet do 750 kilometara prema WLTP standardu.

AUC 4

Četiri pojedinačna sjedala u dva reda nude putnicima luksuznu prvoklasnu udobnost. U načinima Relax i Entertain, naslon se može nagnuti do 60 stupnjeva, dok se nasloni za noge istovremeno protežu. Centralno postavljeni nasloni za ruke integrirani u bočne strane sjedala i njihovi ekvivalenti u vratima stvaraju ugodan osjećaj sigurnosti.

Sjedala također zadovoljavaju promjenjive društvene potrebe putnika na razne načine. Dok razgovaraju, mogu se okrenuti jedno prema drugom na svojim okretnim sjedištima. S druge strane, oni koji žele malo osamljenosti mogu sakriti područje glave od osobe koja sjedi pored njih pomoću zaslona za privatnost postavljenog iza naslona za glavu. Osim toga, svako sjedalo ima svoju zvučnu zonu sa zvučnicima u području naslona za glavu. Pojedinačni monitori također su ugrađeni u naslone prednjih sjedala.

AUC 6

Dostupne su prilagođene ponude infotainmenta, kao što je integracija ugrađenih usluga za streaming glazbe i videa. Audi će kupcima također ponuditi ekskluzivne pogodnosti, uključujući pristup koncertima, kulturnim događajima i sportskim događajima na temelju njihovih individualnih preferencija.

Kada putnici žele zajedno koristiti infotainment sustav, tu je i prozirni OLED zaslon velikog formata koji se okomito okreće s područja krova u zonu između redova sjedala.  Koristeći ovaj "kino ekran", koji zauzima cijelu širinu unutrašnjosti, dvoje putnika u zadnjem redu mogu zajedno sudjelovati u videokonferenciji ili gledati film. Moguća je čak i uporaba podijeljenog zaslona.

Kako je tekao rad na razvoju koncepta možete vidjeti u ovom videu.

 

Zasad nije poznato kada bi se ovaj koncept mogao naći u serijskoj proizvodnji. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi koncept Audi urbansphere
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->