Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Audi R8 e-tron postaje autonoman
Članak
Objavljeno: 26.05.2015. 10:00

CES Asia 2015 

VIDEO: Audi R8 e-tron postaje autonoman

Nadograđeni Audijev električni superautomobil sada može voziti sam.

VIDEO: Audi R8 e-tron postaje autonoman

Audi je na CES Asia 2015 sajmu osim modela vozila za ovu i iduću godinu, prikazao obilje elektroničkih sustava za automobile, uključujući nove zabavno-informativne upravljačke ploče, senzore, Audi Matrix lasersku tehnologiju za osvjetljavanje ceste, touchpadove s glasovnim i gestualnim kontrolama.

TTC140140_21_9

No najveći interes na Audijevoj konferenciji  je izazvao koncept njihovog nadograđenog električnog superautomobila R8 e-tron, koji je dobio sustav autonomne vožnje, pa se za razliku od drugih predstavljenih Audijevih vozila, na pozornicu dovezao sam. 

Mada se izvana gotovo ništa ne primjećuje, novi R8 e-tron posjeduje obilje novih senzorskih sustava, uključujući laserski skener, video kamere, te ultrazvučne i radarske detektore.

teaser_CES150148_4_3

Svi podaci koje senzorski sustavi prikupljaju izvan automobila, šalju se u Audijev zFAS sustav za pomoć u vožnji, koji samostalno određuje kako će se automobil ponašati na cesti u svakom trenutku.

Ovo nije prvi puta da Audi eksperimentira sa sustavima autonomne vožnje, no dodavanjem novih značajki e-tron superautomobilu, sada je ljestvicu podigao jako visoko, pa bismo se usudili reći da je ovo sigurno najljepši i vjerojatno najpoželjniji autonomni električni automobil koji trenutno postoji, pokraj kojeg Googleov "fićo" izgleda, ne poput igračke, već poput privjeska za ključeve. 

teaser_CES150152_4_3

Što se tiče voznih značajki, ugradnjom sustava autonomne vožnje, R8 e-tron nije izgubio ništa od performansi, pa ga njegova dva električna motora od 170 kW mogu pogoniti od 0 do 100 km/h za samo 3,9 sekundi, a maksimalna brzina od 250 km/h će vam biti i više nego dovoljna da uživate u jurnjavi, ukoliko pronađete neku pistu ili drugo mjesto na kojem to možete isprobati. Također valja navesti i poboljšanja u baterijama i energetskoj učinkovitosti, koja omogućuju da se jednim punjenjem prijeđete više oko 450 km.

teaser_CES150149_4_3

Obzirom da se radi o konceptu, veliko je pitanje hoće li se novi R8 e-tron ikada naći na cesti u ovom obliku, no sigurni smo da će mnoštvo tehnoloških inovacija koje je Audi predstavio na CES Asia 2015 sajmu završiti u produkcijskim modelima automobila, pa vam predlažemo da si odvojite malo vremena i pogledate video čitave Audijeve konferencije  (dolje) na CES Asia 2015 sajmu, jer je doista bila zanimljiva i na trenutke spektakularna. Ako nemate strpljenja gledati čitav video od pedesetak minuta, predstavljanje R8 e-tron automobila započinje na vremenskoj oznaci 42:50. 

Izvor: AudiVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->