Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Swarm pretvara čitav zadnji kraj Audija u ekran
Članak
Objavljeno: 20.01.2013. 12:44

CES 2013. 

VIDEO: Swarm pretvara čitav zadnji kraj Audija u ekran

Osim sustava za parkiranje vozila bez vozača, Audi je na CES-u prikazao i inovacije u svjetlima.

VIDEO: Swarm pretvara čitav zadnji kraj Audija u ekran

Mada je najveću pažnju na ovogodišnjem CES sajmu Audi privukao svojim robotskim sustavom vožnje, odnosno parkiranjem bez vozača, dosta pažnje su izazvale i njegove inovacije u sustavima osvjetljenja vozila OLED tehnologijom i laserskim osvjetljenjem.

Njihov dizajnerski prototip sportskog vozila opremljen je sustavom unutrašnje i vanjske rasvjete koja je ujedno i inteligentna, pa tako na primjer LED rasvjeta može osvijetliti vozilo kada mu se vozač približava, pratiti ga dok hoda oko njega, osvjetljavajući kvaku kako bi čim lakše u mraku mogao ući u vozilo.

audi oled

Pored toga Audijevi inženjeri su razvili i sustav pod nazivom Swarm, koji pomoću OLED i laserske rasvjete doslovce pretvara čitav zadnji kraj automobila u površinu nalik na ekran, na kojoj pametna rasvjeta koja djeluje poput kaledioskopske bujice u raznim bojama, sama reagira na određene kretnje vozila.

Na primjer, pri skretanju na desno, smjer treperenja svjetla se premješta na stranu na koju automobil skreće, a kada zakočite, treperenje svjetala se rapidno ubrza prema naprijed, dok se pri ubrzavanju vozila njihova brzina "kretanja" također sve više ubrzava u drugom smjeru. Vozač koji se vozi iza Audija opremljenog ovom rasvjetom na taj način može točno znati što radi vozač ispred njega, a kada se vozilu približi, vidjet će na cesti crvenu liniju koja ga upozorava da se vozi preblizu.

Ova rasvjeta također ima svoju ulogu u magli ili tijekom padanja kiše, pa laserska zraka pogađa kapljice u zraku i pretvara ih u vidljive, nakon čega se u zraku vide linije u obliku trokuta, što znači da će vozač iza vas imati osjećaj kao da gleda u crveni trokut upozorenja i stoga prilagoditi svoju brzinu kako ne bi došlo do sudara.

Nismo sigurni bi li ova svjetla prošla na tehničkom, no možda će se zbog njih uskoro morati mijenjati propisi jer djeluju kao vrlo zanimljiva i korisna inovacija, koja ujedno stvara i lijep vizualni efekt. Možda je to jedina nezgodna stvar kod njih, jer bi vozači koji se voze iza vas mogli prestati pratiti zbivanja na cesti i uživati u vašem svjetlosnom showu. 

VIDEO: Audi Swarm svjetla  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->