Nalazite se
  • Pop Tech
  • Univerzalni punjač električnih automobila
Članak
Objavljeno: 14.10.2011. 15:32

E-automobili 

Univerzalni punjač električnih automobila

Sedam proizvođača električnih vozila surađuje na razvoju univerzalnog sustava za punjenje električnom strujom.

Univerzalni punjač električnih automobila

Audi, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Porsche i Volkswagen postigli su dogovor kako će zajedno surađivati na razvoju standardiziranog sustava za punjenje automobila električnom strujom u SAD-u i Europi.

Sedam poznatih automobilskih giganata dogovorilo je kako će podržati tzv. komunikacijski protokol za punjenje pod nazivom HomePlug GreenPH, te harmonizirani sustav za brzo punjenje DC strujom, što će sve korisnicima uvelike olakšati punjenje električnih automobila, bilo u sporijem ili bržem režimu punjenja na opskrbnim postajama.

Proizvođači automobila su se također složili kako će novi sustav biti kompatibilan sa J1772 konektorom koji predstavlja standard u SAD-u, te sustavom IEC 62196 Type 2, koji se najčešće koristi u Europi.

Do sada su vlasnici električnih automobila bili u nedoumici je li sustav za punjenje kompatibilan s njihovim vozilima, što će ovime biti u cijelosti riješeno, naravno ukoliko i drugi proizvođači automobila prihvate nove standarde.

Obzirom da kod nas ne postoji niti jedna javna opskrbna stanica za punjenje električnih automobila, ova vijest nam trenutno i ne znači previše, ali ćemo pri ulasku u EU i mi vrlo vjerojatno morati osigurati takve sustave.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->