Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: 3D printane škrge pretvaraju nas u amfibije
Članak
Objavljeno: 25.08.2018. 11:01

Amphibio 3D 

VIDEO: 3D printane škrge pretvaraju nas u amfibije

Umjetne škrge još ne mogu omogućiti disanje pod vodom, ali je koncept dokazan.

VIDEO: 3D printane škrge pretvaraju nas u amfibije

Jun Kamei, biomimikrijski dizajner i znanstvenik materijala predstavio je svoju ideju umjetnih škrga uz čiju pomoć bi ljudima jednog dana bilo znatno lakše živjeti kada se prema nekim predviđanjima do 2100. godine zbog klimatskih promjena razina mora podigne toliko da će potopiti oko 30 posto obalnih gradova širom svijeta.

U suradnji s kolegama iz MicroLaba, združenog tima Instituta industrijske znanosti na Sveučilištu u Tokiju i Londonskog koledža umjetnosti (RCA), Kamei je izradio sustav koji je nazvao Amphibio 3D, ponajviše zato kako bi upozorio ljude na opasne klimatske promjene, ali i da bi otkrio jesu li škrge za ljude uopće moguće. Paralelno s dizajniranjem, Kamei je želio dokazati koncept funkcionalnosti izvlačenja kisika iz vode i ispuštanja ugljičnog dioksida uz pomoć Amphibia 3D, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Amphibio je izrađen od specijalnog poroznog hidrofobnog materijala, koji omogućuje disanje pod vodom i sastoji se od maske i škrga koje se nose poput višeslojne ogrlice, a inspiraciju za sustav Kamei je uzeo od škrga vodenih insekata.

U sadašnjem obliku sustav nije dovoljno velik da bi ljudi doista mogli disati pod vodom uzimajući kisik iz vode snagom vlastitih pluća, no Kamei je podnio patentni zahtjev i vjeruje da će uz pomoć drugih znanstvenika umjetne škrge razvijati dalje. Smatra kako bi potpuno funkcionalne škrge ovog tipa trebale imati puno veću kvadraturu ukupne površine, a ronioci bi sa sobom iz predostrožnosti uvijek trebali nositi rezervni tank sa zrakom, jer voda nije svugdje obogaćena kisikom u istom postotku.

Amphibium 3D

Pored toga, čisti kisik je otrovan na dubinama većim od 3 metra, pa bi škrge trebale imati sustav za izradu "pravog" zraka. Mnogi znanstvenici smatraju kako umjetne škrge za ljude na "pogon pluća" nikada neće biti moguće izraditi jer je za dobivanje dovoljno kisika za ljudsko disanje potrebno filtrirati velikekoličine vode, a za takve sustave se ne primjer u podmornicama koristi velika aparatura i troše velike količine energije.

Kamei vjeruje da njegov dizajn i kombinacija pravih materijala za komore za izbacivanje CO2 i uzimanje kisika po sistemu nalik osmozi obećava mnogo, no zasad još nije spreman otkriti detalje o sustavu i materijalima koje je koristio sve dok ne dobije patent.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->