Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Kina uspješno testira svoj novi hiperzvučni projektil
Članak
Objavljeno: 08.08.2018. 13:25

Starry Sky-2 

VIDEO: Kina uspješno testira svoj novi hiperzvučni projektil

Znanstvenici tvrde da novi projektil ne može zaustaviti niti jedan proturaketni sustav na svijetu

VIDEO: Kina uspješno testira svoj novi hiperzvučni projektil

Kina je uspješno testirala svoju novu hiperzvučnu raketu namijenjenu nošenju bojevih glava pod nazivom Starry Sky-2 koja se temelji na "Waverider" dizajnu, odnosno mogućnosti "jahanja" na udarnim valovima koje stvara.

Projektil se u osnovi lansira kao višestupanjska raketa, a nakon odvajanja se kreće vlastitim pogonom. Tijekom eksperimentalnog leta izvodio je neke ekstremne manevre promjene kretanja i održao brzine iznad 5,5 Macha (5 puta veće od brzine zvuka) dulje od 400 sekundi, a potom postigao maksimalnu brzinu od 6 Macha, odnosno 7344 km/h, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kinezi dodaju da je na kraju leta projektil precizno pogodio zadanu metu, pa se novi test smatra kompletnim uspjehom.

Pekinški vojni analitičar Zhou Chenming navodi da će projektil vjerojatno prenositi konvencionalne bojeve glave, a ne nuklearne, mada ni ta mogućnosti nije isključena i dodaje kako će proteći između 3 i 5 godina dok se ova tehnologija ne nađe u operativnim jedinicama kineske vojske. 

Kina nije dakako jedina zemlja koja testira hiperzvučno oružje, jer na sličnim projektima rade Rusija i SAD. Ruski predsjednik Putin u lipnju ove godine izjavio je da je ruski hiperzvučni projektil Kinzhal postigao brzinu od 20 Macha, dok će već iduće godine u operativne jedinice stići hiperzvučna letjelica Avangard koja je, kako kaže, "apsolutno neranjiva na sve proturaketne sustave", dok bi 2020. trebao biti dovršen i hiperzvučni nuklearni interkontinentalni balistički projektil.

SAD radi na nekoliko vlastitih sustava, uključujući Hypersonic Technology Vehicle 2 i Advanced Hypersonic Weapon, a ove godine Američke zračne snage uložile su milijardu dolara u razvoj hiperzvučnog projektila koji se može lansirati sa zrakoplova.

Ako ste mislili da velika visokotehnološka utrka u naoružanju velikih sila kakva je bila u vrijeme hladnog rata više ne postoji, morate znati da zapravo nikada nije ni posustala. Dobra stvar je što će mnoge od ovih tehnologija svoju primjenu jednog dana naći u civilnoj i znanstvenoj uporabi. Ako se prije toga ne istrijebimo. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam