Nalazite se
  • Pop Tech
  • Solarna fasada zgradi stvara višak energije
Članak
Objavljeno: 16.08.2022. 12:44

Kennon 

Solarna fasada zgradi stvara višak energije

Nova zgrada pod nazivom 550 Spencer gradi se u Melbourneu i trebala bi biti dovršena sredinom iduće godine.

Solarna fasada zgradi stvara višak energije

Australska arhitektonska tvrtka Kennon predstavila je planove za novi ambiciozan projekt u Melbourneu. Nazvana 550 Spencer, poslovna zgrada od osam katova proizvodit će više električne energije nego što joj je potrebno, koristeći vrhunsku solarnu fasadu sastavljenu od 1.182 solarna panela.

Dizajn 550 Spencera nije slučaj jednostavnog postavljanja standardnih solarnih panela na fasadu, poput Međunarodne škole u Kopenhagenu. Umjesto toga, njegova će solarna fasada izgledati poput stakla, ali će skupljati energiju iz sunčevih zraka pomoću 1.182 integrirana solarna panela. Kennon kaže da će projekt biti prva zgrada sa solarnom fasadom u Australiji, a za izradu solarnih panela je angažirana njemačka tvrtka Avancis jer ih niti jedna australska firma nije bila u stanju proizvesti.

2

 

"Istraživao sam proizvode za ostakljenje u Europi koji integriraju fotonaponske ćelije unutar fasadnog staklenog zaslona koji ne izgledaju kao tipični ružni solarni paneli koje vidite na krovovima", objasnio je osnivač tvrtke Pete Kennon. "Počeli smo razgovore s brojnim proizvođačima, ubrzo saznavši da nisu prisutni u Australiji. Udružili smo se s lokalnim distributerom stakla George Fethers & Co i doputovali su rukovoditelji proizvoda iz Njemačke da se sastanu s nama. Potom smo zajednički dizajnirali fasadu optimizirajući je za proizvodnju električne energije." 

Kennon kaže da je postojao još jedan izazov, jer tehnologija za solarne fasade nije dobila australski certifikat za sigurnost gradnje. Uz pomoć stručnjaka za zaštitu od požara u građevinarstvu iz tvrtke Red Fire Engineers, tvrtka je napravila repliku fasade, a zatim je zapalila kako bi testirala njezine performanse, pažljivo dokumentirajući proces.

Zahvaljujući dokazanim protupožarnim svojstvima, projekt je napokon napredovao i sada je zgrada 550 Spencer krenula u izgradnju.

3

 

Nakon što počne raditi, solarni fasadni sustav generirat će 142 kWp (kWp označava vrhunac kilovata u proizvodnji električne energije u idealnim uvjetima, poput vedrog sunčanog dana).

Prema Kennonu, to će biti dovoljno za proizvodnju više električne energije nego što je potrebno zgradi i eliminirati će 70 tona emisija ugljičnog dioksida svake godine. Još jedna prednost je ta što postavljanje svih solarnih panela na fasadu oslobađa krov za malo vrtnog prostora u kojemu mogu uživati ​​uredski radnici.

4

 

Očekuje se da će 550 Spencer biti gotov sredinom 2023. godine.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Kennon 550 Spencer solarna fasada
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->