Nalazite se
  • Pop Tech
  • Rusija radi novi nadzvučni putnički avion
Članak
Objavljeno: 01.02.2019. 10:09

UAC 

Rusija radi novi nadzvučni putnički avion

Novi putnički zrakoplov će se temeljiti na nadzvučnom strateškom bombarderu Tu-160.

Rusija radi novi nadzvučni putnički avion

Možda vam nije poznato da je Rusija odnosno SSSR prije 50 godina imala prvi putnički nadzvučni zrakoplov Tu-144 koji je predstavljen nekoliko mjeseci prije Concordea. Za razliku od Concordea, nadzvučni Tupoljev je nakon samo nekoliko mjeseci u civilnom zračnom prometu prizemljen, ponajviše stoga što se 1973. spektakularno srušio na Pariškom Air Showu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kada je predsjednik Putin prošle godine promatrao testiranje nadzvučnog strateškog bombardera Tu-160, na pamet mu je pala ideja da bi se po njemu mogao napraviti novi putnički zrakoplov.

Na to je odmah reagiralo rusko Ministarstvo industrije koje je pokrenulo projekt čiji cilj je 2022. godine započeti izradu nadzvučnog aviona koji će se koristiti u civilnom zračnom prometu, a razvoj je povjeren državnoj kompaniji Ujedinjena korporacija za proizvodnju zrakoplova (UAC), koju je 2006. godine osnovao sam Putin.    

Tupolev_Tu-160_cockpit

Ministar industrije Denis Manturov za ruske medije je izjavio da će kroz 3 godine biti provedene studije kojima će se povećati aerodinamične značajke i tovarni prostor platforme Tu-160 aviona te će biti izrađen simulator koji će demonstrirati sposobnosti novog zrakoplova za uključivanje u civilni zračni promet. Bombarder Tu-160 se pokazao uspješnim i sigurnim u svim vremenskim uvjetima, a prošle godine je sletio i na Arktik, kao što možete vidjeti u ovom videu.  

Tu-160 je najveći i najteži nadzvučni zrakoplov na svijetu koji može letjeti brzinama većim od 2 Macha, a ruski inženjeri će se potruditi kako bi umjesto nuklearnih projektila i bombi u njega mogli utovarivati putnike. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->