Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kreće testiranje hiperzvučnih projektila
Članak
Objavljeno: 02.09.2020. 13:50

DARPA 

Kreće testiranje hiperzvučnih projektila

Dvije američke tvrtke dobile su zeleno svjetlo američke vojske za prve letne testove novih projektila.

Kreće testiranje hiperzvučnih projektila

U.S. Air Force i DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), objavili su da će prije kraja ove godine provesti prve letne testove novih hiperzvučnih projektila koje razvijaju tvrtke Lockheed Martin i Raytheon.

Oba projektila se temelje na HAWC tehnologiji (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept) koja koristi Scramjet motore koji prenose samo gorivo, dok kisik uzimaju iz atmosfere, što ih čini znatno lakšim i bržim od raketa s klasičnim spremnicima, pa mogu postići brzine 5 puta veće od brzine zvuka. Zbog brzina kojima lete, takvi projektili se ne mogu presresti niti jednim sustavom protuzračne obrane koji postoji.

DARPA navodi kako će nadolazeći testni letovi će pokazati mogu li propulzijski i termalni upravljački sustavi raketa izdržati let na hiperzvučnim brzinama, odnosno trebali bi potvrditi ono što su već pokazali testovi u simulacijama i zračnim tunelima.

Ovi testovi će američkim zračnim snagama predstavljati još jedan korak u dolasku novih hiperzvučnih krstarećih raketa koje će biti u stanju u vrlo kratkom vremenu pogoditi bilo koju metu na našem planetu, a biti će dovoljno male da se mogu lansirati zrakoplovima lovcima ili bombarderima.

SAD ovime nastoji održati korak s Rusijom koja je već navodno uspješno testirala svoje hiperzvučne projektile pod nazivom Avangard, barem sudeći po izjavama Putina, koje mogu ali i ne moraju biti istina, jer osim nekoliko sličica i jedne animacije još ništa nije javno demonstrirano.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->