Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2021. 10:16

Tesla 

Tesline aute više ne možete kupovati za bitcoin

Musk je zabrinut zbog velike potrošnje energije koja se godišnje utroši na rudarenje.

Tesline aute više ne možete kupovati za bitcoin

Prije nešto manje od dva mjeseca, Tesla je objavila da od sada omogućuje kupnju svojih vozila za bitcoine, no taj poslovni potez nije dugo potrajao, jer je Elon Musk sada "tweetao" da će obustaviti kupnju automobila za popularnu kriptovalutu.

Musk je do ove odluke došao nakon što je vidio studiju Sveučilišta Cambridge pod nazivom "Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index" o potrošnji energije za rudarenje bitcoina.

Na Cambridgeovoj live tablici "Bitcoin network power" koja se osvježuje svakih 30 sekundi, možete vidjeti trenutnu potrošnju energije na rudarenje bitcoina i očekivanu potrošnju na godišnjoj razini. Prije nekoliko mjeseci potrošnja je iznosila oko 7,46 gigavata struje, a u trenutku pisanja ovog članka iznosi 18,7 GW, što bi na godišnjoj razini iznosilo oko 149,63 TWh.

potrošnja energije za majnanje

Zbog tog drastičnog povećanja energije na rudarenje i činjenice da se većina struje još uvijek dobiva iz fosilnih izvora, Tesla je obustavila prodaju vozila za kriptovalutu, no zasad nema namjeru prodavati bitcoine u vrijednosti od više od 1,5 milijardi dolara koliko ih je kupila početkom ove godine.

"Tesla je obustavio kupnju vozila pomoću Bitcoina. Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva za eksploataciju bitcoina i transakcija, posebno ugljena, koji ima najgore emisije od svih goriva. Kriptovaluta je dobra ideja na mnogim razinama i vjerujemo da ima perspektivnu budućnost, ali to ne smije stvarati štetu za okoliš. Tesla neće prodavati nijedan bitcoin i namjeravamo ga koristiti za transakcije čim rudarenje prijeđe na održiviju energiju", navodi Elon Musk.Vezani sadržaji
Ključne riječi Tesla Bitcoin Elon Musk
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->