Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.05.2021. 13:05

Hakiranje 

Uspješan hakerski napad na američki cjevovod

Cjevovod kojim do istočnog dijela SAD dolazi 45 posto goriva postao je metom napada ucjenjivačkim softverom.

Uspješan hakerski napad na američki cjevovod

Zbog kibernetičkog napada na cjevovod kojim do istočnog dijela Sjedinjenih Država dolazi 45 posto goriva, američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje na pogođenom području kako bi omogućio povećani opseg transporta drugim cjevovodima. Prema procjenama analitičara, napad koji se dogodio tijekom noći s prošlog petka na subotu najznačajniji je uspješni udar na energetsku infrastrukturu dosad zabilježen u SAD-u, kibernetička nezgoda koja se vrlo lako može pretvoriti u katastrofu u stvarnom svijetu.

Iza napada navodno stoji ruska kriminalna skupina DarkSide, a NBC News navodi kako postoje naznake da je riječ o pokušaju iznuđivanja, ne napadu uz znanje i odobrenje ruske države. Prema prvim procjenama, čini se kako su kriminalci uspjeli zlorabiti sigurnosne propuste nastale zbog toga što veliki broj inženjera radi od kuće i općenito na daljinu zbog epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.

Točnije, čini se kako su se dokopali korisničkih imena i lozinki za softvere za rad na daljinu kao što su TeamViewer i Microsoft Remote Desktop.

Izvor: IT Biz CrunchVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->