Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • VIDEO: The Earthshot Prize je Nobel za zaštitu okoliša
Članak
Objavljeno: 08.10.2020. 11:13

Ekologija 

VIDEO: The Earthshot Prize je Nobel za zaštitu okoliša

Britanski princ William danas je pokrenuo svjetsku nagradu za projekte zaštite okoliša s fondom od 50 milijuna britanskih funti.

VIDEO: The Earthshot Prize je Nobel za zaštitu okoliša

Princ William pokrenuo je najprestižniju svjetsku nagradu za zaštitu okoliša pod nazivom Earthshot Prize i otkrio pet najvećih izazova koji stoje pred čovječanstvom na tom polju. Princ vjeruje da će ova nova globalna nagrada za okoliš potaknuti promjene i pomoći u popravljanju našeg planeta tijekom sljedećih deset godina, kritičnog desetljeća za Zemlju.

Lansiranje nagrade dolazi nakon dvogodišnjeg rada princa Williama i Kraljevske zaklade vojvode i vojvotkinje od Cambridgea na razvoju projekta koji će podržati globalne napore u zaštiti i obnovi okoliša.

Uzimajući inspiraciju iz "Moonshot" inicijative predsjednika Johna F. Kennedyja koji je ujedinio milijune ljudi oko cilja da se čovjek postavi na Mjesec, nagrada Earthshot usredotočena je na pet "earthshotsa"' - jednostavnih, ali ambicioznih ciljeva za naš planet.

Tih pet Earthshota su: Zaštitite i obnovite prirodu, Očistite naš zrak, Oživite naše oceane, Izgradite svijet bez otpada i Popravite našu klimu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Svaki Earthshot potkrijepljen je znanstveno dogovorenim ciljevima, uključujući UN-ove ciljeve održivog razvoja i druge međunarodno priznate mjere za pomoć u popravljanju našeg planeta.

Cilj nagrade je pronaći nova rješenja koja djeluju na svim razinama, imaju pozitivan učinak na promjene okoliša i poboljšavaju životni standard na globalnoj razini, posebno za zajednice koje su najugroženije klimatskim promjenama. Nagrade bi se mogle dodijeliti širokom spektru pojedinaca, timova ili suradnji - znanstvenicima, aktivistima, ekonomistima, projektima zajednice, vođama, vladama, bankama, tvrtkama, gradovima i zemljama, odnosno svima čija izvodljiva rješenja daju značajan doprinos postizanju Earthshotsa.

Svake godine od 2021. do 2030. godine, princ William, zajedno s Vijećem za nagradu Earthshot koje pokriva šest kontinenata, dodijelit će nagradu Earthshot za pet pobjednika, po jednog za svaki Earthshot cilj.

Nominacije će se otvoriti 1. studenog, a više od 100 partnera iz cijelog svijeta pozvat će se da predaju nominacije onih pojedinaca, zajednica, tvrtki i organizacija koji bi mogli osvojiti nagradu Earthshot. Nominatori će uključivati ​​akademske i neprofitne institucije iz cijelog svijeta koje su odabrane zbog njihove sposobnosti da identificiraju najutjecajnija rješenja za Earthshots.

120938766_348454479907831_6262424237568066073_o

Postupak nagrade u pet faza za odabir pobjednika za svaki Earthshot osmišljen je u partnerstvu s britanskim Centrom za javni utjecaj i nizom međunarodnih stručnjaka. Nominacije će se pregledavati kao dio neovisnog postupka ocjenjivanja koji vodi Deloitte. Ugledni stručni odbor će pratiti postupak ocjenjivanja, dajući preporuke nagradnom vijeću koje će odabrati konačne pobjednike.

Svečana dodjela nagrada održat će se svake godine u različitim gradovima širom svijeta između 2021. i 2030. godine, na kojoj će se pet pobjednika za svaki od Earthshotsa odabrati između 15 finalista. Prva dodjela nagrada održat će se u Londonu u jesen 2021. godine.

Svaki od pobjednika na jednom od pet polja (Earthshota) osvojit će po milijun britanskih funti nagrade, što znači da će princ William do 2030. godine nagraditi 50 najboljih rješenja za spašavanje planeta.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici nagrade The Earthshots Prize: https://earthshotprize.org/Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->