Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.10.2020. 15:25

Digitalni yuan 

Kina dijeli digitalni novac za potrebe testiranja

Kina će podijeliti digitalnog novca u vrijednosti od 1,5 milijuna dolara za potrebe testiranja digitalne valute.

Kina dijeli digitalni novac za potrebe testiranja

Za razliku od decentraliziranih kriptovaluta poput bitcoina, Kina razvija vlastitu digitalnu valutu koja će biti pod punom kontrolom banaka (i države).

Kako bi testirala novi digitalni yuan, Kina će prema slučajnom odabiru građanima podijeliti više od 10 milijuna digitalnih Yuana, odnosno 1,5 milijuna dolara. Građani koji budu odabrani dobit će "crveni paket" digitalne valute u vrijednosti od 200 yuana (30 dolara), koju će pomoću Renminbi aplikacije moći trošiti u tisuću dućana u četvrti Luohu u gradu Shenzenu. Ideja nije samo u testiranju nove tehnologije, već i u povećanju potrošnje nakon COVID-19 pandemijske krize, piše China Daily.

Akciju organizira državna Narodna banka Kine, koja je s testiranjem digitalnog novca započela u travnju prošle godine pilot projektom u kojem su sudjelovale i američke tvrtke poput Mcdonald'sa i Subwaya

Eksperiment je dio nastojanja Kine da postane prvo društvo na svijetu bez fizičkog novca, a ideja je u tome što smatraju da se digitalne valute mogu lakše kontrolirati nego gotovina ili kriptovalute poput bitcoina. 

Kineski digitalni novac je privukao pažnju drugih nacija u regiji, pa je i japanska banka Bank of Japan najavila planove o početku testiranja digitalnog novca, no o tome još nisu iznijeli nikakve detalje. Japanski ministar financija Taro Aso nedavno je izjavio zabrinutost da bi digitalni novac mogao postati prijetnja postojećim globalnim rezervama pravog novca.Vezani sadržaji
Ključne riječi Kina digitalni novac yuan Renminbi
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->