Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.01.2019. 13:32

Predviđanje 

Koliko je stvari pogodio Asimov za 2019 godinu

Poznati SF pisac je 1983. godine pogodio puno toga što se tiče računala, no malo je fulao sa svemirom.

Koliko je stvari pogodio Asimov za 2019 godinu

Svi ljubitelji znanstvene fantastike dobro znaju tko je Isaac Asimov (1920-1992), pisac znanstvene fantastike koji iza sebe ima brojne romane i priče, a najpoznatiji je po serijalima o robotima, Zakladi (fondaciji) i Galaktičkom carstvu.

Na brojnim tehnološkim skupovima i konferencijama mnogi vole citirati njegove zakone robotike, koji propisuju na koji način bismo trebali programirati AI za robote kako bismo osigurali da budu učinkoviti ali istovremeno i sigurni u suživotu s ljudima.

Osim svojeg spisateljskog opusa, Asimov je poznat i po svojim vizijama budućnosti, pa će vam možda biti zanimljiva njegova predviđanja za 2019. godinu koja je napisao u Toronto Star dnevnim novinama 1983. godine.

Asimov je predvidio veliki dolazak računala koja će utjecati na čitavo društvo i dovesti do toga da nećemo uopće moći zamisliti život bez njih te će ući u domove svih nas.

Asimov je najavio da će roboti revolucionizirati način na koji danas radimo, a automatizacija će dovesti do nestanka mnogih poslova, što će ljude natjerati da se bave nekim potpuno novim zanimanjima te uživaju u većoj količini slobodnog vremena.

Što se tiče edukacije, Asimov je predvidio da djeca više neće trebati učitelje i profesore za ništa drugo osim da ih potiču na znatiželju, dok će većinu gradiva učiti od računala u svojim domovima. To se predviđanje za sada nije ostvarilo, no poznato je da mnoge edukativne ustanove u svijetu, ali i kod nas, već nude mogućnost pohađanja predavanja, polaganja ispita i pisanja testova online.

Ono u čemu je Asimov ipak malo precijenio napredak znanosti je vezano uz svemir. On je predvidio da ćemo 2019. godine na Mjesecu imati rudnike, tvornice i solarne elektrane te da će u tijeku biti gradnja  prve stalne naseobine za buduće kolonizatore. 

Asimov je zato pogodio neke naše današnje globalne probleme, uključujući povećanje broja stanovnika i velika zagađenja prirode, mada je vrlo optimistički rekao da će nam tehnološki napredak donijeti alate potrebne da preokrenemo trend uništavanja okoliša. Kao što svi dobro znamo, alate za to danas imamo, ali nedostaje politička volja koja bi prisilila industriju i energetiku da se u cijelosti odrekne nezdravih tehnologija i fosilnih goriva.

Hoće li se sva njegova predviđanja ostvariti s malom odgodom tek trebamo vidjeti, a za kraj vam još jednom predstavljamo njegova 4 zakona robotike:

0. Robot ne smije naškoditi čovječanstvu ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovječanstvu naškodi.
1. Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovjeku naškodi, osim kad je to u suprotnosti s nultim zakonom.
2. Robot mora slušati ljudske naredbe, osim kad su one u suprotnosti s nultim ili prvim zakonom.
3. Robot treba štititi svoj integritet, osim kad je to u suprotnosti s nultim, prvim ili drugim zakonom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->