Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2018. 10:27

Kršenje sankcija? 

Šefica financija Huaweia uhićena u Kanadi

Iako u javnost nisu stigli detalji, uhićenje se dovodi u vezu s kršenjem sankcija protiv Irana.

Šefica financija Huaweia uhićena u Kanadi

Šefica financija i potpredsjednica Huaweija Meng Wanzhou, koja je ujedno i kćerka osnivača te velike kineske telekomunikacijske tvrtke, uhićena je u zračnoj luci u Kanadi i čeka izručenje u SAD.

Iako detalji o uhićenju i pravnom postupku protiv nje koji provodi SAD nisu poznati,  slučaj se dovodi u vezu s kršenjem sankcija protiv Irana od strane Huaweija.

Uhićenje dolazi u vrlo osjetljivom trenutku nakon što su se američki i kineski predsjednici Donald Trump i Xi Jinping sastali na skupu G20 i pokušali ublažiti "trgovinski rat" koji je Trump nametnuo Kini te se činilo da će pronaći način kako obje strane mogu biti zadovoljene uz određene kompromise.

Kinesku vladu je uhićenje Meng Wanzhou jako naljutilo i zahtijeva od kanadske vlade da ju smjesta pusti iz pritvora, dok Kanađani najavljuju skoro saslušanje pred sudom koji će odlučivati o zahtjevu SAD-a za njezinim izručenjem.

U SAD-u je Huawei proglašen prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, pa je američki senator Ben Sasse izjavio da je Kina agresivno uključena u narušavanje američke sigurnosti i za to često koristi entitete iz privatnog sektora. "Amerikanci su zahvalni našim kanadskim partnerima na uhićenju šefice financija", rekao je Sasse.

Kako će se ovo odraziti na ionako narušene odnose između SAD-a i Kine tek ćemo vidjeti.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->