Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.10.2018. 10:13

GAO 

SAD: Napredni oružani sustavi podložni hakiranju

Napredni američki visokotehnološki kompjuterizirani oružani sustavi prepuni su ranjivosti.

SAD: Napredni oružani sustavi podložni hakiranju

Američka agencija United States Government Accountability Office (US GAO), odgovorna za nadzor strateškog  arsenala SAD-a, u što se ubrajaju nuklearne podmornice, bombarderi i balistički projektili, uputila je izvješće o cyber sigurnosti senatskom odboru za oružane snage u kojem navodi da su najnoviji važni oružani sustavi podložni hakiranju, odnosno posjeduju kritične ranjivosti.

GAO navodi da najnoviji kompjuterizirani oružani sustavi pružaju napadačima znatno veće mogućnosti vektorskih napada nego konvencionalni oružani sustavi.

Pored toga GAO ističe da Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (DOD) nije stavilo kao proritet zaštitu oružanih sustava od cyber prijetnji koje ih gotovo sve izlaže sigurnosnim rizicima da napadači preuzmu kontrolu nad njima i to neopaženi. 

Među otkrivenim sigurnosnim propustima nalaze se nedostatak enkripcije u komunikacijama i slabe lozinke, a testovi GAO-a ukazuju da se oružane sustave može hakirati vrlo jednostavnim alatima i metodama, pa je tako primjerice stručnjacima trebalo samo 9 sekundi da otkriju jedan administratorski password.

GAO je također razočaran brzinom koje se razvijaju zakrpe za prije otkrivene sigurnosne rupe, pa je tako samo jedna od 20 ranjivosti koje su otkrili prijašnji testovi pokrpana.

U svakom slučaju nije nam svejedno čuti da država s najvećim vojnim i nuklearnim arsenalom na svijetu vodi tako malo brige o računalnoj sigurnosti svojih oružanih sustava.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->