Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Rubikova kocka koja se sama slaže
Članak
Objavljeno: 08.10.2018. 11:09

Arduino projekt 

VIDEO: Rubikova kocka koja se sama slaže

Kocka je veličine originala, a slaže se uz pomoć Arduina i softvera japanskog znanstvenika.

VIDEO: Rubikova kocka koja se sama slaže

Takashi Kaburagi već je prije nekoliko godina izradio Rubikovu kocku koja se mogla sama slagati, no ona je bila velika i nezgrapna, te se uvelike razlikovala od originalne kocke koju je 1974. godine izradio mađarski arhitekt Erno Rubik.

Nakon dvije godine usavršavanja i skaliranja na prihvatljivu veličinu, Kaburagi je napokon uspio izraditi kocku koja će se uvijek sama složiti nakon što ju razvrtite kako god želite, a dolazi u veličini originala te se izvana nimalo ne razlikuje od Rubikove genijalne igračke koja je osvojila svijet i dan danas se uspješno prodaje.

kocka

Unutar kocke se nalazi jezgra izrađena 3D printanjem s dva servo motora, baterijama i Arduino mikrokontrolerom za koji je Kaburagi napisao softver uz čiju pomoć se kocka može složiti iz bilo kojeg oblika za 30 sekundi, kao što možete vidjeti u ovom videu, objavljenom na YouTube kanalu Human Controller. 

Ovo je daleko sporije od 4,22 sekunde koliko je ove godine trebalo Australcu Feliksu Zamdegsu da postigne svjetski rekord u brzini slaganja Rubikove kocke, no samo zato što motori u Kaburagijevoj kocki ne mogu raditi brže.

Više detalja o ovom zanimljivom Arduino projektu potražite na ovoj poveznici.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->