Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.01.2018. 11:18

SAD 

Rumunji hakirali američke policijske kamere

Podignuta optužnica protiv dvoje Rumunja koji su hakirali nadzorne kamere u Washingtonu.

Rumunji hakirali američke policijske kamere

Američko tužilaštvo optužilo je dvoje Rumunja, Mihaia Alexandru Isvanca (25) i Eveline Cismaru (28) za hakiranje računala policije Washingtona DC, koja upravljaju sustavom nadzornih kamera.

Kamere su hakirane uoči inauguracije Donalda Trumpa početkom 2017. godine, a rumunjski par je u prosincu uhićen u zračnoj luci u Bukureštu.

Za sada još nije poznato hoće li Rumunjska izručiti Amerikancima mladog hakera i hakericu, koji su preuzeli kontrolu nad računalima koja upravljaju sa 123 vanjske kamere u Washingtonu u sklopu ransomware akcije. Američki odjel za pravosuđe kaže da im je ovaj slučaj od "najvišeg prioriteta" zbog toga što je bio povezan s inauguracijom američkog predsjednika, čime su stvoreni veliki rizici po sigurnost.

Ideja hakera nije bila ometanje inauguracije, već su računala iskoristili za slanje ransomwarea na više od 179.600 email adresa s ciljem iznuđivanja novca.

Hakiranje su izvršili instaliranjem dva sofisticirana maliciozna koda na policijska računala, jedan pod nazivom "cerber" i drugi poznat kao "dharma".

Ukoliko Isvanca i Cismaru budu izručeni i osuđeni u SAD-u za navedena djela, prijeti im zatvorska kazna do 20 godina zatvora.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->