Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.10.2017. 14:52

Umjetna inteligencija 

UN se boji da će roboti destabilizirati svijet

Roboti stvaraju najveću prijetnju svijetu u domeni nezaposlenosti i kao autonomne ratne mašine.

UN se boji da će roboti destabilizirati svijet

Ujedinjeni narodi otvorili su u Haagu novi centar za praćenje umjetne inteligencije i robotike  pod nazivom Centre for Artificial Intelligence and Robotics, čija uloga će biti predviđanje mogućih prijetnji od strane AI-a i robota.

UN se boji da bi roboti mogli izazvati masovna otpuštanja ljudskih zaposlenika, što potvrđuju istraživanja konzultantske tvrtke PwC u kojima se navodi da je samo u Velikoj Britaniji zbog robota ugroženo 30% radnih mjesta.

Pored toga, UN strahuje da bi autonomnu robotiku mogle koristiti kriminalne organizacije i "zločeste države", pa će uloga centra biti rano detektiranje potencijalnih prijetnji tog tipa.

UN je prilično zabrinut razvojem tehnologije autonomnih oružanih sustava, koji su u stanju samostalno donositi odluke o akciji, a razvijaju se najviše u SAD-u, Kini, Rusiji i Izraelu.

Uloga novog instituta će biti ustanoviti mogu li se novi AI oružani sustavi uklopiti u postojeće sporazume o konvencionalnom naoružanju ili će biti potrebno donositi nove propise i konvencije.

UN vjeruje da će novi tim svojim aktivnostima pripomoći u tome da razvoj ovih tehnologija ne skreće s puta temeljnih načela UN-a, a za njegovu učinkovitost će biti potrebno postaviti mrežu eksperata iz poslovnog svijeta, znanstvenih instituta te vlada.

Može li novi UN-ov ured spriječiti da umjetna inteligencija krene u krivom smjeru? Vrlo teško. No bit će dobro ako će se barem znati gdje, tko, kako i zašto razvija robotske sustave te s čime raspolaže, što bi bilo praćenje po uzoru na ono kojim se danas prati nuklearne arsenale.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->