Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Huawei napravio špijunsku telefonsku mrežu Sjevernoj Koreji
Članak
Objavljeno: 24.07.2019. 10:18

Koryolink 

Huawei napravio špijunsku telefonsku mrežu Sjevernoj Koreji

U telekom mreži koja omogućuje špijuniranje korisnika svoje prste imaju Huawei i Kina.

Huawei napravio špijunsku telefonsku mrežu Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja ima svoju mobilnu telefonsku mrežu pod nazivom Koryolink, koja omogućuje vlastima uhođenje, prisluškivanje i špijuniranje svih korisnika koji ju koriste. Ovo dakako nije nikakvo iznenađenje za najzatvoreniju zemlju na svijetu, no pojavili su se dokumenti koji ukazuju da je mrežu radio Huaewei uz pomoć Kine. Prema pisanju Washington Posta i portala 38 North koji su došli u posjed tih dokumenata, ovo nikako nije dobro za međunarodnu reputaciju Huaweija koji se silno trudi dokazati da u svojim uređajima i mrežnoj opremi nema nikakva "stražnja vrata" koja omogućuju prisluškivanje korisnika širom svijeta od strane Kine, kao što tvrde Trump i američka vlada.

Kim Jong Il, otac današnjeg diktatora Kim Jong Una, posjetio je stožer Huaweija još 2008. godine, a kineska tvrtka je ubrzo nakon toga isporučila  svu potrebnu tehnologiju Sjevernoj Koreji za Koryolink.

Huawei je o suradnji sa Sjevernom Korejom izjavio da trenutno nema nikakvo poslovanje s diktatorskim režimom, no to ne umanjuje njegovu upletenost u razvoj mreže koja omogućuje sjevernokorejskim agencijama da slušaju i presreću svu komunikaciju, uključujući i čitanje tekstualnih poruka. Kako će ovaj slučaj utjecati na trenutne pokušaje smirivanja tenzija između Kine i SAD-a zasad još nije poznato, ali Trumpu jako dobro dođe za zauzimanje dominantne pozicije u pregovorima.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->