Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.07.2019. 10:20

Elektrifikacija 

Trostruko više električnih auta u Europi

Do 2021. godine izaći će 92 nova modela potpuno električnih automobila.

Trostruko više električnih auta u Europi

Prema podacima tvrtke za analizu tržišta IHS Markit, broj modela električnih automobila dostupnih na europskom tržištu će se do 2021. godine utrostručiti. Prema tim podacima proizvođači će 2021. godine u ponudi imati 214 modela električnih automobila, što je za 60 više u odnosu na 2018. godinu.

Analiza Europske federacije za transport i okoliš (T&E) koja se temelji na podacima IHS Markita, upućuje da su proizvođači automobila sada potpuno spremni da potiču elektrifikaciju automobila, a predviđa se da će 2021. autoindustrija na tržište izbaciti 92 nova potpuno električna automobile te 118 plug-in hibrida.  

Ukoliko se to ostvari, 22% proizvedenih vozila će imati strujnu utičnicu, što će proizvođačima automobila omogućiti da ispoštuju target EU-a o smanjenju CO2 emisija u automobilima na 95 g po kilometru do 2025. godine.

Podaci ukazuju da će najveće tvornice koje će proizvoditi električne automobile biti u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, a do 2023. godine se očekuje i 16 velikih tvornica litij-ionskih baterija za e-automobile.

Naše mišljenje je da će elektrifikacija automobila postati važan faktor u cestovnom prometu tek kada će se e-automobili moći puniti na svakoj današnjoj benzinskoj postaji, jer je infrastuktura za punjenje još uvijek najveći problem (posebice u Hrvatskoj), uz dakako cijene e-automobila koje bi trebale početi drastično padati. Ljudi će početi masovno kupovati električne automobile kada postanu jeftiniji od benzinaca i tu je sva mudrost i filozofija.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam