Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Lažni oglasi za poslove kradu osobne podatke i novac
Članak
Objavljeno: 24.01.2020. 10:43

FBI 

Lažni oglasi za poslove kradu osobne podatke i novac

FBI istražuje učestale prijevare s oglasima za poslove koje se koriste za krađu osobnih podataka i novca.

Lažni oglasi za poslove kradu osobne podatke i novac

Lažni oglasi za zapošljavanje u kojima vam se nude fantastične plaće za malo rada nisu nova stvar i sigurno ste se s njima susreli već više puta. Američki FBI upozorava da je lažno oglašavanje poslova u porastu i bilježi se sve veći broj žrtava takvih prijevara. Za razliku od onih oglasa koje ste prije mogli vidjeti i koji su vam na prvi pogled izazivali veliku sumnju, sada su se cyberkriminalci malo unaprijedili kreiranjem lažnih web stranica tvrtki poslodavaca koje izgledaju identično kao originalne stranice, a čak su im i imena domena vrlo slična. Nakon toga na njima postavljaju oglase za poslove te širom interneta objavljuju oglase i postove kako bi privukli žrtve.

Kada se netko prijavi za neko radno mjesto na lažnu službenu stranicu neke poznate tvrtke, kontaktiraju ga mailom i dogovaraju poziv na razgovor za posao, a "usput" traže osobne podatke, kopije raznih dokumenata, brojeve socijalnog osiguranja, podatke s kreditnih kartica, bankovnih računa i druge informacije. Osim toga neki muljatori od žrtava direktno traže uplatu određenih svota novaca za troškove provjere podataka, stručno usavršavanje, tečajeve i druge stvari koje trebaju obaviti kako bi "sigurno" dobili posao. Naravno, kada kriminalci dobiju uplatu više se ne javljaju svojim žrtvama.  

Obzirom da mnogi hrvatski građani pretražuju razne poslove u Njemačkoj, SAD-u, Irskoj i drugim "zelenijim" državama postoji velika mogućnost će naletjeti na ovakve prijevare pa im savjetujemo da budu jako oprezni.

Najbolje je otići direktno na službene stranice legitimnih tvrtki (nikako ne preko linka u oglasu) i pogledati jeli doista raspisan kakav natječaj. Pored toga trebate znati da poslodavcu ne trebaju vaši podaci o bankovnom računu, OIB i slično sve dok vas ne zaposli, a pogotovo vas neće unaprijed tražiti novac za stručno usavršavanje ili treninge, jer takve stvari uvijek idu na njegov trošak. 

Dakako, ni naši cyberkriminalci ne sjede besposleni, pa ovakve ponude o poslovima iz snova nisu strane ni u Hrvatskoj

Vezani sadržaji
Ključne riječi FBI posao prijevare oglasi
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->