Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.12.2019. 14:24

Runet 

Rusija uspješno testirala svoj nepovezani internet

Rusi ovo nazivaju mrežnom neovisnošću, no kritičari smatraju da omogućuje vladi veću kontrolu nad online životom građana.

Rusija uspješno testirala svoj nepovezani internet

Ruska vlada na čelu s predsjednikom Putinom već duže vrijeme najavljuje svoj plan za "mrežnom neovisnošću", odnosno vlastiti internet koji neće biti povezan s "pravim", što će Rusima omogućiti povezanost u slučaju da ih zbog bilo kakve ratne ili političke krize svijet jednostavno odspoji od globalne internetske mreže.

Njihova mreža pod nazivom Runet nije daleko od realizacije, što svjedoči nedavni uspješni test koji je upravo proveden, a čiji rezultati su predočeni Putinu koji bi temeljem toga trebao dati zeleno svjetlo za sprovođenje potpune povezanosti ruskih ISP-ova i telekoma na mrežu koja će biti isključivo interna.

Prema izvještaju koje je objavilo rusko Ministarstvo komunikacija, test je prema riječima ministra Alekseja Sokolova dokazao da je "Rusija spremna  odgovoriti na sve rizike i prijetnje, omogućiti stabilno funkcioniranje interneta i ujedinjene telekomunikacijske mreže u Ruskoj Federaciji".

Tijekom provođenja testova, Rusi su isprobavali nekoliko scenarija, poput provjere integriteta i sigurnosti mreže te testiranja ranjivosti interneta stvari (IoT-a), što je uključivalo testiranje IoT uređaja koji se koriste u važnim infrastrukturnim objektima i pogonima poput onih vezanih uz opskrbu električnomenergijom.

Sokolov je rekao da se testiranje provodilo više dana tijekom prosinca ove godine u Moskvi i na nekim drugim mjestima u Ruskoj Federaciji, a vježba je uključila i testiranje Runetove sposobnosti da, kako kažu, "izdrži vanjske negativne utjecaje".

Ruska vlada smatra da je ovo dobar put prema potpunoj mrežnoj neovisnosti Rusije, no mnogi domaći i strani kritičari misle da ju ovo približava cenzuriranim mrežama nedemokrastkih zemalja poput Irana i sustavu "Velikog kineskog vatrozida", koji u Kini filtrira sve nepoželjne sadržaje, servise i usluge na internetu.

Izvor: Pravda

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->