Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Google iduće godine isključivo na obnovljivu energiju
Članak
Objavljeno: 07.12.2016. 10:24

Zdravi Google 

Google iduće godine isključivo na obnovljivu energiju

Svi Googleovi uredi i podatkovni centri 2017. godine će raditi isključivo na energiju sunca ili vjetra.

Google iduće godine isključivo na obnovljivu energiju

Među najvećim potrošačima energije današnjeg doba nalaze se veliki ICT divovi poput Googlea, Amazona, Applea, Microsofta i Facebooka, čija postrojenja, uredi i podatkovni centri širom svijeta gutaju (i kupuju) ogromne količine struje.

Dobra stvar je što su svi ti divovi svjesni da bi osim u tehnologiji svijet trebali predvoditi i u korištenju zdrave energije iz obnovljivih izvora i smanjenju ugljičnog otiska, pa se sve više trude trošiti struju koja isključivo dolazi iz solarnih elektrana i vjetroelektrana.  

Google je u tome izgleda došao najdalje, pa se uz objavu svojeg Izvještaja o okolišu pohvalio da se nalazi na pragu dostizanja svojeg konačnog cilja, potpunog korištenja obnovljive energije.

Stariji potpredsjednik tehničke infrastrukture Urs Hölzle, na Googleovom blogu je izjavio kako očekuje da će tijekom 2017. svi uredi i podatkovni centri Googlea biti 100% pogonjeni energijom vjetra ili sunca. To ne znači da će Googleova postrojenja sama proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će istu kupovati od dobavljača koji ju proizvode.

Urs Holzle Google

Prema izvještaju o potrošnji energije za 2015. godinu, Google troši oko 5,7 teravata energije godišnje, pa će isključivim korištenjem obnovljive energije uvelike doprinijeti smanjenju ugljičnog otiska u svijetu, mada stručnjaci predviđaju da bi se kroz idućih 5 godina svjetska potrošnja energije na internet mogla udvostručiti ili čak utrostručiti, pa bi sva infrastruktura čim prije trebala prijeći na zelenu energiju. 

Što se tiče većih troškova zbog korištenja energije iz obnovljivih izvora, Google kaže da se troškovi sustava za prikupljanje energije Sunca i vjetra dramatično smanjuju, a cijene zdrave energije su puno stabilnije od fosilnih izvora poput nafte i ugljena.

vjetroturbine

Google se nada da će jednog dana čitav naš planet biti pogonjen energijom iz obnovljivih izvora. Mi bismo također željeli da se to čim prije ostvari mada smo zasad još uvijek pomalo skeptični, jer na primjeru naše zemlje ne vidimo da se na tome ozbiljno radi.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam